Πέμπτη 21 Νοεμβρίου 2024

 Ὁ μεγάλος Ἅγιος τῶν ἐσχάτων χρόνων


Ἅγιος Νεκτάριος, ὁ Θαυματουργός



 

Σήμερα 9/22 Νοεμβρίου τελείται η μνήμη του τελευταίου πολύ μεγάλου Αγίου της Ορθοδοξίας, του Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως της εν Αιγύπτω, του εν Αιγίνη, του Θαυματουργού.

Καθιερώθηκε στη συνείδηση του πληρώματος της Εκκλησίας ανά τον κόσμο ως αληθινός Άγιος εξαιτίας της αγίας βιοτής του και της αναδείξεώς του υπό του Θεού ως Θαυματουργού, με άπειρα θαύματα. Ο Θεός έτσι αναδεικνύει τους πραγματικούς Αγίους Του!

Λυπηρό να μην εορτάζεται υπό των περισσότερων η μνήμη του σήμερα που εκοιμήθη οσιακώς, αλλά 13 ημέρες πριν, λες και πέρασαν αιώνες και αλλοιώθηκε ημερολογιακά ο χρόνος της κοιμήσεώς του, που συνέβη το εσπέρας της 8ης Νοεμβρίου, με το παλαιό ημερολόγιο (δηλαδή την 21η προς 22α Νοεμβρίου με το νέο ημερολόγιο), πριν 104 χρόνια (το 1920).





Ο Θεός μας αξίωσε να εκδώσουμε πρό τεσσάρων ετών (το 2020) τη δεύτερη ανά τον κόσμο ιερά Ακολουθία του (την πρώτη τη συνέταξε ο γνωστός υμνογράφος Γεράσιμος Μοναχός, ο Μικραγιαννανίτης). Πρόκειται για μία εξαίρετη Ακολουθία που συνέταξε ο λόγιος ασκητής Μοναχός π. Παύλος ο Κύπριος, κατά τη δεκαετία του 1990, εδώ στην Κορινθία, όπου ασκήτευσε τα τελευταία έτη της ζωής του και εκοιμήθη ειρηνικώς και οσιακώς.

Ο π. Παύλος (+1994) υπήρξε συγγραφέας, υμνογράφος, ιεροψάλτης και αγιογράφος, αλλά κυρίως αγωνιστής και ομολογητής ασκητής μοναχός, ο οποίος αρχικώς ασκήτευσε στην έρημο του Χοζεβά στα Ιεροσόλυμα, έπειτα στο Άγιον Όρος και κατέληξε στην Κορινθία και συγκεκριμένα στη Μονή που ίδρυσε, στην περιοχή των Αθικίων (ανδρική Ιερά Μονή Ευαγγελισμού της Θεοτόκου) ο όσιος Γέρων Μωϋσής (+1946), υποτακτικός του Οσίου Παχωμίου της Χίου (+1905), μετά του οποίου συνδεόταν στενά ο ίδιος ο Άγιος Νεκτάριος, όταν ζούσε στη Χίο, όπου ο υελευταίος έγινε και μοναχός.

Αξιοσημείωτο είναι ότι ο Άγιος έδειξε την ευαρέσκειά του για τη σύνταξη αυτής της Ακολουθίας διά σημείου (θαύματος), το οποίο συνέβη στον οσιώτατο συντάκτη της (θεραπεία εκ γενετής κωφώσεως στο αριστερό του αυτί) κατά τη διάρκεια της συγγραφής της, κατόπιν ικεσίας του υμνογράφου μοναχού εις τον Άγιον, προς θεραπείαν και απαλλαγή του από αφόρητον πόνο.

Η εν λόγω Ακολουθία (Εκδόσεις "ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ") αξίζει να κοσμεί τις βιβλιοθήκες όλων των ορθοδόξων όπου γης και να χρησιμοποιείται εις εξύμνησιν υπ' αυτών και εις τιμήν και μνήμην του εν Αγίοις Θεοφόρου Πατρός ημών Νεκταρίου, του Θαυματουργού.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να  προμηθευτούν την Ακολουθία, είτε από εμάς ( Κόρινθος, τηλ. 2741027994), είτε από το Βιβλιοπωλείο "ΤΟ ΆΓΙΟΝ ΟΡΟΣ" στο κέντρο των Αθηνών (Γερανίου 20,πλησίον Πλ. Ομονοίας).





Η συγγραφή της Ακολουθίας συνδέεται και με το εκκλησάκι προς τιμήν του Αγίου Νεκταρίου που βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Φωκά, πάνω από το χωριό Χαλκί Κορινθίας, όπου επίσης έχει θαυματουργήσει ο Άγιος (σχετική αναφορά υπάρχει στο βιβλίο της Ακολουθίας) και στο οποίο τελείται κατ' έτος στη μνήμη του η Θεία Λειτουργία, κατά την οποία εκτίθενται σε προσκύνηση απότμημα ιερού λειψάνου του Αγίου και ιερή Εικόνα του ζωγραφισμένη από τον ανηψιό και βαπτιστικό και συνονόματο του Αγίου, αείμνηστο πλέον, Αναστάσιο Κεφαλά.

Είθε ο Άγιος να πρεσβεύει στον Κύριο να μας χαρίζει την ταπείνωση, την αγάπη και τη συγχωρητικότητά του, να στηρίζει με Ορθοδοξία την Εκκλησία Του και να παρέχει  στον κόσμον όλον την ειρήνη.


ΈΝΑ ΘΑΥΜΑ

(ΑΠΌ ΤΑ ΧΙΛΙΑΔΕΣ) ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΕΚΤΑΡΙΟΥ

ΣΤΗΝ ΚΟΡΙΝΘΙΑ ΜΑΣ




Ο Άγιος τώρα "έφερε" μπροστά μου αυτή την φωτό και σας την "κερνάω", με συγκίνηση και αγάπη. Έτος 1992, περίοδος που συγγράφει ο αείμνηστος υμνογράφος μοναχός την Ακολουθία του Αγίου. Έχω οδηγήσει κοντά του, με εκδρομή-προσκύνημα στη Μονή Ευαγγελιστρίας Αθικίων, τους κατασκηνωτές μας. Ο Γέροντας περιγράφει στα παιδιά μας, τα οποία τον ακούν με μεγάλη προσοχή, το θαύμα της θεραπείας του από τον Άγιο Νεκτάριο. Μάλιστα, φαίνεται να ακουμπά το αριστερό του αυτί, το οποίο "άνοιξε" στην ακοή ο Αγιος, ενώ ήταν εκ γενετής νεκρό!

Ο αείμνηστος Γέροντας συνέγραφε την Ακολουθία του Αγίου Νεκταρίου αλλά δεν θα την ολοκλήρωνε διότι ένας φοβερός πόνος, στο εκ γενετής νεκρό στην ακοή αριστερό αυτί του, τον έκανε να υποφέρει τόσο που έβγαινε από το κελλί του στο δάσος και φώναζε από τους πόνους. Παρακαλούσε την "γιαγιά" μας, όπως την αποκαλούσε, την Αγία Άννα, αλλά και τον Άγιο Νεκτάριο να τον βοηθήσει για να ολοκληρώσει το έργο της συγγραφής της Ακολουθίας του. Και το Θαύμα έγινε!

Δεν σταμάτησε μόνον ο πόνος, αλλά το εκ γενετής νεκρό αυτί ζωογονήθηκε και ξεκίνησε να ακούει!




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου