Translate

Τρίτη 16 Απριλίου 2024

Κατά την επίσκεψη του Πατριάρχου στη Μητρόπολη Περιστερίου

 

Καλή η διαμαρτυρία για το σκάνδαλο του Μητροπολίτου,
επιβάλλεται ανάλογη και
 έναντι του ζηλώσαντος «Μεταξάκειον» δόξαν
Πατριάρχου Βαρθολομαίου




του Δημ. Κ. Αναγνώστου, Θεολόγου

 

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ. Βαρθολομαίος βρίσκεται ήδη στην Αθήνα για τετραήμερη επίσκεψη. Είναι προσκεκλημένος της Ελληνικής Κυβερνήσεως για να συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής στο 9ο Διεθνές Συνέδριο «Our Ocean», το οποίο πραγματοποιείται την 16/4/2024 στο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος».

Στο πρόγραμμα της επισκέψεώς του περιλαμβάνεται, όπως έχουμε διαβάσει σε σχετικά δημοσιεύματα, και επίσκεψή του στην Μητρόπολη Περιστερίου, ως προσκεκλημένου του Μητροπολίτου κ. Γρηγορίου, της οποίας ως γνωστόν είναι ανάστατο το πλήρωμα εξαιτίας της  αυθαίρετης πρωτοβουλίας του τελευταίου για απομάκρυνση του Σταυρού με τον Εσταυρωμένον που είναι καθιερωμένο να βρίσκεται τοποθετημένος εντός του Ιερού Βήματος και όπισθεν της Αγίας Τραπέζης.

Όπως, επίσης, έχει δημοσιευθεί, οι πιστοί προτίθενται να εκφράσουν τη διαμαρτυρία τους για το ως άνω γεγονός (και) κατά την υποδοχή που επιφυλάσσεται στον Πατριάρχη από τον Μητροπολίτη Περιστερίου, ο οποίος προσφάτως επισκεφθείς το Φανάρι μετά του Δημάρχου της πόλεως απηύθυνε πρόσκληση στο Πατριάρχη να επισκεφθεί την Μητρόπολη και την πόλη του Περιστερίου, η οποία έγινε δεκτή.

Ο κ. Βαρθολομαίος, τολμηρός γάρ, δεν υπελόγισε το κλίμα αναταραχής το οποίο επικρατεί στην εν λόγω Μητρόπολη και προφανώς δεν συμμερίζεται την ανησυχία του πληρώματος και τον σκανδαλισμό του από την απόφαση και επιμονή του Μητροπολίτου και Καθηγητού της Θεολογίας κ. Γρηγορίου να προβεί στην ως άνω αυθαίρετη ενέργειά του.

Εν τω μεταξύ, ο Προκαθήμενος του Φαναρίου, μόλις προ δύο εβδομάδων, προκάλεσε και ο ίδιος το ορθόδοξο αισθητήριο των πιστών δηλώνοντας, κατά την ημέρα του εορτασμού του Πάσχα των Λατίνων, ότι σε συμφωνία με το Βατικανό πρόκειται να προσδιορίσουν (ενδεχομένως κατά το επόμενο έτος, 2025) νέον κοινά αποδεκτό τρόπο προσδιορισμού της Εορτής του Πάσχα. Όπερ σημαίνει νέες περιπέτειες και δοκιμασίες για τους πιστούς και προκλήσεις για όσους ενδιαφέρονται για την Ορθοδοξία.

Ο Πατριάρχης ήδη συναντήθηκε, όπως άλλωστε απαιτεί και η εκκλησιαστική εθιμοτυπία, με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών, ο οποίος, όπως έχει καταδειχθεί, ούτε επιθυμεί, ούτε ενδιαφέρεται να σταθεί εμπόδιο σε οποιοδήποτε σχεδιασμό του Φαναρίου, είτε αυτός αφορά στην Πίστη, είτε στα διοικητικά της Εκκλησίας. Αυτό αποτυπώθηκε και κατά την προσφώνησή του στον επισκεπτόμενο την Αθήνα Πατριάρχη, προς τον οποίο ανέφερε ότι «Είναι καλό να συναντιόμαστε συχνότερα και να ανταλλάσουμε απόψεις»! Και γνωρίζουμε ποίου οι απόψεις τελικώς εφαρμόζονται ή μάλλον επιβάλλονται!

Περαίνοντες τον λόγον και απευθυνόμενοι προς τους αγαπητούς πιστούς της Μητροπόλεως Περιστερίου, εφ΄όσον υλοποιήσουν την δηλωθείσα πρόθεσή τους να διαμαρτυρηθούν και κατά την επίσκεψη του Πατριάρχου στην Μητρόπολή τους και την πόλη τους, για το σκάνδαλο του Μητροπολίτου Περιστερίου κ. Γρηγορίου, ταπεινή σκέψη είναι να συμπεριλάβουν στη διαμαρτυρία τους και το μείζον και αυτού του σκανδάλου ζήτημα της δηλωθείσης προθέσεως ή μάλλον αποφάσεως  του ιδίου του Πατριάρχου να διχάσει εκ νέου την Ορθόδοξη Ανατολή, ως νέος Μελέτιος Μεταξάκης, προκαλώντας νέο σχίσμα με την επιβολή νέας Καινοτομίας περί τον εορτασμό του Πάσχα.

Ας ηχήσουν στα αυτιά τους τα λόγια του διδασκάλου του Αγίου Μάρκου του Ευγενικού, σοφού και ευσεβεστάτου Ιωσήφ Βρυεννίου, λέγοντος:

«Καλόν το ειρηνεύειν προς πάντας, αλλ΄ομονοούντας προς την ευσέβειαν· η γαρ ειρήνη, μετά μεν του δικαίου και πρέποντος, κάλλιστον εστι κτήμα και λυσιτελέστατον, μετά δε κακίας ή δουλείας επονείδιστον, πάντων αίσχιστόν τε και βλαβερώτατον. Ότι έστι κακή ομόνοια και καλή διαφωνία· έστι σχισθήναι καλώς και ομονοήσαι κακώς. Οίς γαρ η φιλία πρόξενος απωλείας, τούτοις το μίσος αρετής υπόθεσις γίνεται. Και κρείσσων εμπαθούς ομονοίας η υπέρ απαθείας διάστασις.»!

Καλή η ειρηνική διαμαρτυρία υπέρ των Παραδόσεων. Καλλίστη και απαραίτητη η Ομολογία της Πίστεώς μας και η συνέπεια προς αυτήν.

 


Δεν υπάρχουν σχόλια: