Translate

Δευτέρα 21 Οκτωβρίου 2024

      Ἐξ ἀφορμῆς μιᾶς Βαπτίσεως
(7/20.10.2024)
στήν Ἐνορία τῶν εὐσεβῶν
τῆς Κορίνθου






Η Ανάρτηση μας

 

Βαπτίζω σημαίνει βυθίζω στο νερό. Η ελληνική αυτή λέξη δεν μπορεί να έχει άλλο περιεχόμενο ή εξήγηση. Δεν σημαίνει ούτε βρέχω με νερό, ούτε πλένω με νερό, ούτε ραντίζω με νερό, ούτε επιχέω νερό, ούτε τοποθετώ στο νερό χωρίς να βυθίζω.

Ο Χριστός που συνέστησε αυτό το Μυστήριο όταν βαπτίσθηκε στον Ιορδάνη υπό Ιωάννου βυθίστηκε ολόκληρος μέσα στο νερό.

Για το Ορθόδοξο Βάπτισμα είναι απαραίτητη η τριπλή κατάδυση και ανάδυση εις τύπον της τριημέρου Ταφής και Αναστάσεως του Χριστού, τελούμενα στο Όνομα των τριών Προσώπων της Αγίας Τριάδος.

Αυτό έδωσε εντολή ο Χριστός να τελούν οι Απόστολοί του, επισημαίνοντας ότι "ο πιστεύσας και βαπτισθείς σωθήσεται, ο δε απιστήσας κατακριθήσεται".

Ατυχώς, ή μάλλον δυστυχώς, σήμερον ελάχιστοι κληρικοί τελούν τον κανονικό τύπο του Βαπτίσματος, είτε από αδικαιολόγητη άγνοια, είτε από απαράδεκτες εντολές του προϊσταμένου τους Επισκόπου, είτε αυθαιρέτως, δήθεν για τον φόβο πνιγμού του βρέφους.

Στα εκατομμύρια των βαπτιζομένων είναι σχεδόν ανύπαρκτη η περίπτωση πνιγμού κατά την βάπτιση και τούτο, όχι λόγω ορθής τελέσεώς του, αλλά λόγω αδεξιότητος-ανικανότητος-απειρίας του τελετουργού.

Παλαιά οι ευσεβείς πιστοί θεωρούσαν μεγάλο κακό την μη κανονική βάπτιση - βύθιση του βαπτιζομένου, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι στο αβύθιστο σημείο του σώματος κρατάει εξουσία ο αντικείμενος.

Στο παρακάτω βιντεάκι μια πρόσφατη κανονική-παραδοσιακή (και ως προς τον τρόπο) Βάπτιση ενός βρέφους στην Ενορία της Κορίνθου (7/20.10.2024).


https://www.facebook.com/share/v/W9gMhrT9u8SEbJEz/ 

 

Η Αντίδραση (νεοημερολογίτου κληρικού) 

 

"Για το ότι ο Χριστός βυθίστηκε ολόκληρος στο νερό θα μου επιτρέψετε να έχω επιφυλάξεις. Ούτε περιγράφεται στα Ευαγγέλια με τέτοια λεπτομέρεια η βάπτισή Του ούτε το βάθος του Ιορδάνη ποταμού καθιστά πιθανό κάτι τέτοιο. Από εκεί και πέρα: Προσωπικά (αλλά δεν ισχυρίζομαι ότι η δική μου γνώμη μετράει), δεν θεωρώ ελλιπή την βάπτιση, αν το κεφάλι το παιδιού δεν βυθιστεί στο νερό - αλλά του αδειάσουν πάνω του π.χ. μια κανάτα νερό."

 

Και η αυθόρμητη απάντηση στην αντίδραση 

 

Με το θάρρος και την αγάπη που σας έχω, μου κάνει εντύπωση που ποτέ δεν δεχόμαστε την παράδοση και την ακρίβεια χωρίς ενστάσεις και αντιρρήσεις. Ο Ευαγγελιστής Ματθαίος αναφέρει "Και όταν ο Ιησούς βαπτίστηκε (που σημαίνει βυθίστηκε όλος), ανέβηκε και βγήκε από το νερό αμέσως κλπ κλπ" κι εσείς μας λέτε.... έχω επιφυλάξεις και για.... βάθος του Ιορδάνου!!! Και μετά αρχίζει η θεωρία περί δεν θεωρώ ελλιπή την βάπτιση αν δεν βυθιστεί κλπ κλπ. Τι να πούμε, λοιπόν; Ας συνεχίσουμε έτσι για να μην μείνει τίποτε όρθιο! Αυτή είναι η νέα Ορθοδοξία! Μαθαίνουμε την.... οικονομία πρώτα και πάνω απ όλα, αλλά ποτέ την τάξη και την ακρίβεια. Αλλά αντ' άλλων! Τα έχουμε πει πολλές φορές. Ας τα ξηλώσουμε λοιπόν όλα. Ας αλλοιώσουμε και την έννοια των λέξεων. Και θα προκόψουμε, όπως βλέπουμε. Τρομάρα μας! Δεν τολμάμε να μιλήσουμε για τάξη αμέσως αρχίζει το εγώ θεωρώ ότι δεν υπάρχει πρόβλημα κλπ κλπ και τα περί άκρων και δεν συμμαζεύεται. Έλεος πια! Έτσι ξεκίνησαν και οι Λατίνοι και έγιναν αγνώριστοι. Αυτά έλεγαν και οι Σέρβοι και έφθασαν να καταντήσουν κι αυτοί όπως ακριβώς οι Φράγκοι.... ραντιστές, με ένα τασάκι, λίγο νεράκι και ένα πινέλο-ραντιστήρι! Τα είδα με τα μάτια μου στο Βελιγράδι.

 

Και μια ενδιαφέρουσα παρέμβαση :

 

Ὑπάρχει οικονομία εις το κατ'  επίχυσιν Βάπτισμα;

 

https://ekklisiasticovima.blogspot.com/2024/02/blog-post.html?m=1



Δεν υπάρχουν σχόλια: