Translate

Σάββατο 2 Νοεμβρίου 2019

Κοντά στούς ἀκρίτες τῆς φιλτάτης Πατρίδος μας καί ἀγωνιστές τῆς γλυκυτάτης μας Ὀρθοδοξίας!


Τριήμερη ἐπίσκεψη στήν ἱστορική
Ἐνορία Κοιμήσεως Θεοτόκου
Καρλοβάσου Σάμου



Με την ευλογία του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών & Πάσης Ελλάδος κ. Στεφάνου και Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Γ.Ο.Χ. Σάμου και Ικαρίας πραγματοποιήθηκε τήν 4/17 Οκτωβρίου 2019 τριήμερη επίσκεψη στην ιστορική Ενορία Κοιμήσεως Θεοτόκου, Καρλοβάσου Σάμου, "πρός καταρτισμόν τῶν ἁγίων" και πνευματική ενίσχυση των εκεί αγωνιζομένων ευσεβών.
Πρόκειται για μια ακμάζουσα πολυμελή Ενορία της Εκκλησίας μας, την οποία κατά καιρούς διακόνησαν αγωνιστές Κληρικοί της γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας της Ελλάδος, όπως ήταν, μεταξύ άλλων, ο μακαριστός Μητροπολίτης Πειραιώς & Νήσων και μετέπειτα Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κυρός Νικόλαος (+2013), ο αείμνηστος Πρωθιερεύς π. Σαράντης Καστανιάς (+), αλλά και παλαιότερον ο οσίας μνήμης ασκητής και λόγιος Ιερομόναχος π. ΙΓΝΑΤΙΟΣ Μπέτσης (+1971).

Παράλειψη θα ήταν να μην αναφερθεί, μάλλον ως ευώδης καρπός της Χάριτος του Αγίου Πνεύματος και της επισκί-ασεώς Του στην εν λόγω Ενορία και εν γένει την τοπική Εκκλησία της Σάμου και όχι μόνον, ο μακαρίας μνήμης ασκητής και Ομολογητής Ιερομόναχος πατήρ Λεόντιος (+1993), ο ανυπόδητος! 
Την επίσκεψη πραγματο-ποίησε ο Σεβ/τος Επίσκοπος Νικαίας κ. Παύλος, μετά του Θεολόγου και Ιεροκήρυκος ελλ. κ. Δημητρίου Κάτσουρα, οἱ ὁποῖοι φιλοξενήθηκαν στίς ἀνακαινισμένες εὐπρόσωπες ἐνοριακές ἐγκαταστάσεις (Ξενώνας, Διαμέρισμα Ἐφημερίου, Γραφεῖο Ναοῦ, Ἀρχονταρίκι).
Την πρώτη ημέρα, αμέσως μετά την άφιξη τους στο πανέμορφο και ευλογημένο νησί της Σάμου, με τη συμμετοχή αρκετών πιστών της Ενορίας, τελέσθηκε ο Εσπερινός στον περικαλλή και ιδιαίτερα φροντισμένο Ενοριακό Ναό της Κοιμήσεως Θεοτόκου. Μετά την απόλυση πραγματοποιήθηκε η πρώτη ομιλία του Ιεροκήρυκος, την οποία παρηκολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον οι παριστάμενοι πιστοί.
Ο ομιλητής, για 40' λεπτά περίπου, αναφέρθηκε στην πνευματική διάσταση και ερμηνεία της εκκλησιαστικής μνήμης ως περιεχομένου της αληθείας (α + λήθη), την οποία γνωρίζουμε, βιώνουμε και ομολογούμε ως μέλη του Σώματος του Χριστού, δηλαδή της Εκκλησίας. Επισημάνθηκε δε η σημασία, εντός του ανωτέρω πλαισίου, της παραμονής και εμμονής μας "ἐν οἷς ἐμάθομεν καί ἐπιστώθημεν", φροντίζοντας διαρκώς για την καλλιέργεια και ενίσχυση του "κατ' ἐπίγνωσιν" ζήλου και της κατά Θεόν αγωνιστικότητος, μαρτυρίας και πνευματικής προκοπής μας.
Τήν επομένη τελέσθηκε Θ. Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. κ. Παύλου, στην οποία συμμετείχαν οι δυνάμενοι εκ των ενοριτών. Μετά τήν απόλυση καί τήν παράθεση πρωϊνού στήν Τραπεζαρία (Αρχονταρίκι) της Ενορίας, ο Επίσκοπος συνοδευόμενος από τον αδ. Δημήτριο  επισκέφθηκαν το ορεινό χωριό Πλάτανος. Πρόκειται για τον τόπο όπου έζησε ο μακάριος πατήρ Λεόντιος. Εκεί, αφού περιηγήθηκαν στήν πανέμορφη Πλατεία του χωριού, είχαν την ευκαιρία νά επισκεφθούν μία ορθόδοξη αδελφή (ενορίτισσα) κάτοικο του χωριού, τήν ἀδ. Γραμματική, καί να ακούσουν δια ζώσης την μαρτυρία της, από την πολυετή γνωριμία με τον συντοπίτη της αείμνηστο ασκητή της Σάμου.
Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τελέσθηκε, κατά την τάξη, ο Εσπερινός και ακολούθησε πνευματική συζήτηση στο φιλόξενο Αρχονταρίκι της Ενορίας. Τήν επομένη, ημέρα Σάββατο, το πρωΐ ο Σεβ/τος κ. Παύλος τέλεσε τη Θεία Λειτουργία, για τη μνήμη του Αγίου Αποστόλου Θωμά, ενώ, κατ' εντολήν του, ο Θεολόγος κήρυξε τον θ. λόγο, αναφερθείς ιδιαιτέρως στο νόημα και το περιεχόμενο της Αποστολικής ζωής και μαρτυρίας. Στον λίγο ελεύθερο χρόνο του Επισκόπου, λόγῳ των εξολολογήσεων και της τελέσεως του μυστηρίου του Ευχελαίου για κάποιους πιστούς, έγινε μία σύντομη περιήγηση σέ μερικά αξιοθέατα του νησιού, όπως η Σπηλιά του Πυθαγόρα, η περιοχή της ιστορικής Μονής Ευαγγελιστρίας στόν Κέρκη κ. α.
Παραμονή της τελευταίας ημέρας αυτής της επισκέψεως, το απόγευμα του Σαββάτου, τελέσθηκε ο μεγάλος Εσπερινός και κατά την απόλυσή του έγινε Ομιλία μέ θέμα την απαραίτητη σχέση-σύνδεση της Εκκλησίας με την αλήθεια της ορθής Πίστεως, ως θεμελίου της Ορθοδόξου Εκκλησιολογίας. Ειδική αναφορά έγινε στό πρόβλημα των αιρέσεων και των σχισμάτων, όπου διακυβεύεται η σωτηρία των παγιδευομένων σε τέτοιες καταστάσεις, αφού δεν υπάρχουν εκεί οὔτε ἡ ἐνότητα τῆς Πίστεως, οὔτε ἡ κοινωνία τοῦ Ἁγίου Πνεύματος. Τήν Ομιλία παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον αρκετοί πιστοί.
Την Κυριακή τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία, στην οποία συμμετείχαν όλοι σχεδόν οι ενορίτες, μεταξύ των οποίων αρκετοί νέοι και παιδιά. Με τον Ιεροψάλτη του Ιερού Ναού, αδ. Ιωάννη, συνέψαλλε ο Ιεροκήρυκας, ο οποίος κήρυξε, κατ' εντολήν του Επισκόπου, τον θ. λόγο. Ιδιαίτερη εντύπωση έκανε στούς πιστούς η αναφορά στη σύγχρονη αποστασία του νεοημερολογιτισμού-Οικουμενισμού, η οποία αποκορυφώθηκε τα τελευταία έτη με την διαβόητη "Σύνοδο" της Κρήτης (2016), αλλά καί το πρόσφατο εκκλησιολογικό σκάνδαλο του "Ουκρανικού" ζητήματος (την ανακήρυξη, υπό τοῦ Πατριαρχείου Κων/λεως, ομάδων καθηρημένων καί αυτοχειροτονήτων σέ νέα "Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας" παράλληλα με την υφιστάμενη!). Αμφότερα, δυστυχώς, πιστοποιούν τον πλήρη εκτροχιασμό του Οικουμενικού Πατριαρχείου και των εκπροσώπων του, εκ της πάλαι ποτέ ορθοδόξου πορείας του.
Ιδιαίτερα ζωντανή καί αδελφική ήταν η ατμόσφαιρα στο Αρχονταρίκι της Ενορίας, όπου μετέβησαν μετά την διανομή του αντιδώρου πολλοί Ενορίτες. Εκεί, μαζί με τον Επίσκοπο και τον Θεολόγο, πήραν πρωϊνό καί κέρασμα, τα οποία πλούσια και από καρδίας με χαρά ετοίμασαν και προσέφεραν (όπως και όλα τα γεύματα κατά την τριήμερη φιλοξενία) οι "διακόνισσες" του Ναού και της Ενορίας εν γένει, η αεικίνητη αδ. Μαρία Λαμπρινού και η συνοδοιπόρος αδ. Παναγιώτα Αργυρή. 

Σύντομα ξεκίνησε η πνευματική συζήτηση επί θεμάτων Πίστεως και πνευματικότητος, μέ τή συμμετοχή και της αδ. Ελισάβετ Χίου, εκλεκτής Συγγραφέως, θυγατέρας της αειμνήστου Δασκάλας αδ. Ευγενίας Χίου, (συζήτηση) η οποία γρήγορα στράφηκε στό πρόσωπο και την μαρτυρία του π. Λεοντίου, του νέου αυτού ασκητού και Ομολογητού της Ορθοδοξίας.
Μέ μεγάλη συγκίνηση διαπιστώθηκε, κατά τη συζήτη-ση, ότι ο αοίδιμος πατήρ Λεόντιος ουσιαστικά είναι  ο σύγχρονος πνευματικός γενάρ-χης των ευσεβών της ιστορικής Ενορίας της Σάμου. Συγκλο-νιστική δε υπήρξε η διήγηση  θαυμαστών σημείων (αληθινών θαυμάτων) από τη ζωή και την μαρτυρία του συγχρόνου αυτού οσίου, από αυτόπτες καί αυτήκοους μάρτυρες (ενορίτες καί ενορίτισσες). Ενας τέτοιος είναι και ο αγαπητός αδ. Κων/νος Κιλουκιώτης, ο οποίος φανερά συγκινημένος μας ανέφερε τη σχετική εμπειρία του.
Με αυτή την ωραία εμπειρία, ολοκληρώθηκε η ευλογημένη αυτή τριήμερη επίσκεψη στην ιστορική Ενορία της Κοιμήσεως Θεοτόκου, Καρλοβάσου Σάμου. Οι πιστοί εξέφρασαν, μέ πολύ όμορφα λόγια, την χαρά τους για την παρουσία, πρωτίστως, του σεμνού και αόκνου Επισκόπου Παύλου, ο οποίος έχει ξαναεπισκεφθεί το νησί και είναι ιδιαίτερα αγαπητός στην εν λόγῳ Ενορία, αλλά και γιά την παρουσία και προσφορά, μέσω των ομιλιών του, του αδελφού Δημητρίου Κ., ο οποίος, επίσης, είχε κατά το παρελθόν επισκεφθεί την Ενορία, πρίν από πολλά χρόνια, συνοδεύοντας τόν αξέχαστο αγωνιστή Κληρικό καί εφημερεύοντα στην Ενορία της Σάμου, αείμνηστο Πρωθιερέα π. Σαράντη Καστανιά (+).
Εἴθε ὁ Ἅγιος Θεός διά πρεσβειῶν τῆς Ὑπεραγίας Δεσποίνης ἡμῶν Θεοτόκου νά εὐλογεῖ καί σκέπει τό εὐσεβές ποίμνιο τῆς κατά τήν εὐλογημένη νῆσο Σάμο τοπικῆς Ἐκκλησίας, διά νά ἐπαγωνίζεται "τῆ ἅπαξ παραδοθείση τοῖς Ἁγίοις Πίστει" καί οὕτω "ἐν ἀρεταῖς ἐκλάμπον καί πίστει ὀρθῆ" σύσσωμο νά ἀξιωθεῖ τῆς Βασιλείας τῶν Οὐρανῶν! Ἀμήν, γένοιτο!





«Στή μνήμη το ταπεινο καί ναρέτου γωνιστή τς πνευματικς θλησης, πού ταν στήν πραγματικότητα σάν κάτι πού διαβάζουμε στά Συναξάρια καί μόνο μέ τήν φαντασία μας μπορομε νά συλλάβουμε».

Ἰωάννης Κουτσοῦκος, Μηχανολόγος, Κόρινθος.



Τό σεπτό πρόσωπο τοῦ κεκοιμημένου ἀσκητοῦ π. Λεοντίου





Δεν υπάρχουν σχόλια: