Translate

Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019


Μαυροβουνίου Αμφιλόχιος:

''Μετά την Ουκρανία όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς''


Του Αιμίλιου Πολυγένη

Συνέντευξη στο Πρακτορείο TASS παραχώρησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιος, όπου σχολιάσε την κατάσταση που επικρατεί στην Ορθοδοξία σήμερα.

Ο Σεβασμιωτάτος δήλωσε ότι τυχόν προσπάθεια του Οικουμενικού Πατριαρχείου να επαναλάβει το ουκρανικό σενάριο στα Βαλκάνια θα ήταν πόλεμος κατά της Σερβικής Εκκλησίας.

"Δεν πιστεύω ότι το μοντέλο του Ουκρανικού σχίσματος θα μπορούσε να επαναληφθεί στα Βαλκάνια η στο Μαυροβούνιο. Ο Ντέντειτς είναι καθηρημένος από το Οικουμενικό Πατριαρχείο" - υπογράμμισε ο κ. Αμφιλόχιος.

Επίσης ο Σέρβος Ιεράρχης τόνισε: "Μετά τα γεγονότα στην Ουκρανία και την Βόρεια Μακεδονία, δεν θέλω να πιστεύω ότι η Κωνσταντινούπολη με τις ενέργειες της, θα κηρύξει πόλεμο κατά της Σερβικής Εκκλησίας."

"Μετά την Ουκρανία όλα μπορεί να τα περιμένει κανείς, αλλά ελπίζω ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί" - συμπλήρωσε ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος.

Επίσης ο κ. Αμφιλόχιος εξέφρασε την λύπη του, ότι κοντά στον Οικουμενικό Πατριάρχη ασκεί επιρροή μια ομάδα νέων φιλόδοξων αλλά όχι τόσο αξίων Μητροπολιτών.


"Έχω συζητήσει με σοβαρούς ανθρώπους από την Ελλάδα και άλλους, αλλά δεν θα πω ονόματα προς το παρόν, οι οποίοι είναι δυσαρεστημένοι από αυτή την επιρροή στον Οικουμενικό Πατριάρχη. Ο Πατριάρχης είναι ένας ηλικιωμένος άνθρωπος και προσπαθεί να εδραιώσει το πρωτείο του, αλλά στη ουσία θέτει το Πατριαρχείο σε μεγάλο κίνδυνο, και γι' αυτό δεν υπάρχει αμφιβολία" - πρόσθεσε ο Μητροπολίτης Μαυροβουνίου.

Σε άλλο σημείο ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος ανέφερε πως "στο θρόνο της Κωνσταντινουπόλεως υπήρξαν μεγάλοι και Ιεράρχες όπως ο Άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος, Άγιος Γρηγόριος ο Θεολόγος, αλλά υπήρχαν και αιρετικοί. Αλάθητοι στη Εκκλησία δεν υπάρχουν."

"Βλέπουμε τώρα η Εκκλησία να γυρίζει στην εποχή πριν τον Μεγάλο Κωνσταντίνο, όπου εξουσία στην Εκκλησία μπορεί να έχει μόνο η Οικουμενική Σύνοδος. Ο Πατριαρχης Κωνσταντινουπόλεως είναι ο μόνος που μπορεί να συγκαλέσει Οικουμενική Σύνοδο, αλλά αν συνεχίσει αυτές τις ενέργειες θα χάσει και αυτή την τιμή" - πρόσθεσε χαρακτηριστικά ο Ιεράρχης της Σερβικής Εκκλησίας.

Ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος επανέλαβε την άποψή του ότι η μητέρα όλων των Εκκλησιών δεν μπορεί να θεωρηθεί ούτε η Ρώμη ούτε η Κωνσταντινούπολη, αλλά η Ιερουσαλήμ που γέννησε όλες τις εκκλησίες.

Κλείνοντας σχολιάζοντας την κατάσταση στο Μαυροβούνιο ο Σεβασμιώτατος ανέφερε ότι "οι αρχές του Μαυροβουνίου προσπαθούν να υιοθετήσουν έναν νόμο για τη θρησκευτική ελευθερία που προβλέπει την κατάληψη της εκκλησιαστικής περιουσίας από την Σερβική Ορθόδοξη Εκκλησία."

Δεν υπάρχουν σχόλια: