Translate

Κυριακή 30 Απριλίου 2023

 

Ἃγιος ΜΑΚAΡΙΟΣ,

Ἐπίσκοπος ΚΟΡΙΝΘΟΥ

(+ 17)30-4-1805)




 

Σήμερα, σύμφωνα με το εκκλησιαστικό εορτολόγιο, η Ορθόδοξος Εκκλησία τιμά τη μνήμη του μεγάλου Αγίου Μακαρίου, Αρχιεπισκόπου Κορίνθου, του Νοταρά (+1805). Οι Νοταραίοι ήταν αρχοντική οικογένεια, μέλη της οποίας διέπρεψαν και στην πολιτική σκηνή της Κωνσταντινουπόλεως.

Λόγιος, σπουδαίος Ιεράρχης, μεγάλος ασκητής, σημαντικός αλείπτης (δηλαδή, πνευματικός "προπονητής" - προετοιμαστής πολλών Νεομαρτύρων), ηγετική φυσιογνωμία της Φιλοκαλικής αναγεννήσεως (της χλευαστικώς αποκληθείσης "κολλυβαδικό κίνημα") του 18ου αιώνος στην Εκκλησία, μαζί με τον Νικόδημο τον Αγιορείτη και τον Αθανάσιο τον Πάριο.

Μεγάλη τιμή για εμάς να μιλήσουμε γι' αυτήν την μεγάλη Άγιο - Πατερική μορφή στο σημερινό κήρυγμά μας, κατά τον εκκλησιασμό μας στην φιλόξενη Ορθόδοξη Ενορία του Αγίου Λαζάρου στον Ασπρόπυργο (ιερουργός ήταν ο λίαν αγαπητός και εκλεκτός Ιερομόναχος π. Πέτρος Χριστοδούλου).

Και ο Άγιος Μακάριος, καίτοι κατάγεται από την Κορινθία και ελάμπρυνε τον Αποστολικό Θρόνο της Κορίνθου, είναι στην ουσία ξεχασμένος από τους συγχρόνους Άρχοντες της πόλεώς μας (Κορίνθου), όπως άλλωστε και ο μέγας Απόστολος Παύλος.

Στα Τρίκαλα Κορινθίας στέκεται ακόμη το Αρχοντικό της Οικογενείας του, ενώ στην Ιερά Μονή Παναγίας Κορυφής, πλησίον του Ξυλοκάστρου, φυλάσσεται τμήμα των θαυματουργών και ευωδιαζόντων ιερών λειψάνων του.

Σημείωση: Πρώτα ο Θεός, ο Ενοριακός Ναός μας στην Κόρινθο θα εφιερωθεί και στον Άγιο Μακάριο (όπως και στον συγγενή του Άγιο Γεράσιμο, τον εν Κεφαλληνία, επίσης Νοταρά, και κυρίως στην Παναγία την Μυρτιδιώτισσα).



Ο Τάφος του Αγίου στον Βροντάδο της Χίου.


 

Δεν υπάρχουν σχόλια: