Translate

Σάββατο 19 Αυγούστου 2023

Μια πνευματική όαση, με Αγιορειτικό χρώμα και άρωμα, στην Αττική γη

 

ΑΝΔΡΩΑ ΙΕΡΑ ΜΟΝΗ
ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΕΩΣ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΟΣ,
ΚΟΥΒΑΡΑ ΑΤΤΙΚΗΣ



Εδώ και πολλά χρόνια συμμετέχουμε στην ετήσια πανήγυρι της ιστορικής Μονής Μεταμορφώσεως του Σωτήρος στον Κουβαρά Αττικής. Πρόκειται για ένα μεγάλο ανδρικό μοναστήρι το οποίο ιδρύθηκε το 1934 και ακολουθεί το Αγιορειτικό Τυπικό όσον αφορά την Κοινοβιακή και λατρευτική ζωή των ενασκουμένων σε αυτό μοναχών και ασφαλώς τηρεί το εκκλησιαστικό εορτολόγιο. Επόμενο άλλωστε ήταν, εφόσον ο Κτίτοράς του ήταν Αγιορείτης Πνευματικός (Ιερομόναχος Ματθαίος Καρμπαδάκης, μετέπειτα Επίσκοπος Βρεσθένης και Αρχιεπίσκοπος Αθηνών, + Άγιος), μεταξύ δε των πρώτων Καθηγουμένων του υπήρξε ο ασκητικός και οσιώτατος Αρχιμανδρίτης Γεδεών Πάσιος (+), Προηγούμενος της Μονής Ξενοφώντος Αγίου Όρους (μετέπειτα Επίσκοπος Τριμυθούντος Κύπρου Σπυρίδων). Μάλιστα την περίοδο αμέσως μετά την κοίμηση του Κτίτορός του έφθασε να αριθμεί τους 170 μοναχούς!

Κατά τον εφετινό εορτασμό συμμετείχαν πολλοί πιστοί, μεταξύ των οποίων αρκετοί νέοι, οι οποίοι με κατάνυξη συμμετείχαν στην καθιερωμένη Αγρυπνία στο λαμπρό Καθολικό της Μονής (η οποία ξεκίνησε στις 10 μ. μ. και ολοκληρώθηκε στις 6 το πρωΐ). Ακολούθησε η κοινή Τράπεζα μοναχών και λαϊκών ανδρών,  καθότι η Μονή είναι άβατος στις γυναίκες.

Είναι πράγματι θαυμαστό ότι μόλις 50 λεπτά από το κέντρο των Αθηνών μπορεί κάποιος να βρεθεί σε μια τέτοια πνευματική όαση, ένα προπύργιο Ορθοδόξου μοναχισμού και να ζήσει μια αξέχαστη πνευματική εμπειρία, σα να πηγαίνει για λίγο προσκυνητής στο Άγιον Όρος.

Το μεγάλων διαστάσεων Καθολικό της Μονής (η Μονή διαθέτει πολλά παρεκκλήσια, από τα οποία ξεχωρίζει το προς τιμήν των Οσίων 99 Πατέρων των εν Κρήτη) είναι κατάγραφο από εξαίρετης Βυζαντινής τέχνης τοιχογραφίες.




Δεν υπάρχουν σχόλια: