Βαρθολομαίος προς Ρ/Καθολικούς:
Κινούμεθα προς την ενότητα στην πίστη
και στη Θ. Ευχαριστία
Σε
πανηγυρική ατμόσφαιρα το Οικουμενικό Πατριαρχείο τίμησε τη μνήμη του ιδρυτού
του, Αγίου Αποστόλου Ανδρέου του Πρωτοκλήτου.
(….)
Κατά
τη Θεία Λειτουργία (30.11.2024) παρέστη αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της
Ρώμης υπό τον Καρδινάλιο Σεβ. κ.
Kurt Koch, Πρόεδρο της Επιτροπής (Dicastry) για την Προώθηση της Ενότητος των
Χριστιανών.
(….)
Μετά την απόλυση ο Οικουμενικός Πατριάρχης προσφώνησε την επίσημη Αντιπροσωπεία της Εκκλησίας της Ρώμης, αναφερόμενος, μεταξύ άλλων, στο έργο της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής επί του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ των δύο Εκκλησιών, αλλά και στην συμπλήρωση 20 ετών από την επιστροφή των ιερών λειψάνων των προκατόχων του Αγίων Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, από τον τότε Πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄, ύστερα από οκτώ αιώνες από την μεταφορά τους στην Ρώμη.
“Η Εκκλησία της Πρεσβυτέρας Ρώμης σοβαρώς εστοχάσθη κατά την τελευταίαν τριετίαν περί της αποστολής αυτής εν τω απειλουμένω κόσμω υπό εκκοσμικεύσεως, πολέμων, κακοποιήσεων, πτωχείας, κλιματικής κρίσεως και παντός είδους προβλημάτων. Επί τριετίαν η Εκκλησία της Ρώμης εμελέτησε τον τρόπον, δι᾽ ου θα καταστή περισσότερον συνοδική εν τη διακονία της Ιεραποστολής. Μετ᾽ ιδιαιτέρου ενδιαφέροντος παρηκολουθήσαμεν τας εργασίας της τακτικής γενικής Συνόδου των Επισκόπων της Εκκλησίας της Ρώμης, κατά το προηγούμενον και το τρέχον έτος. Κατόπιν ευγενούς προσκλήσεως του Πάπα Φραγκίσκου, η Εκκλησία της Κωνσταντινουπόλεως, ώρισεν ως αντιπρόσωπον αυτής τον Ιερώτατον Μητροπολίτην Πισιδίας κ. Ιώβ, ο οποίος και προσηκόντως ενημέρωσεν ημάς περί των εργασιών της ιστορικής ταύτης Συνόδου. Είμεθα πεπεισμένοι ότι η προσπάθεια αύτη εφαρμογής της εκκλησιολογικής διδασκαλίας της Β´ Βατικανής Συνόδου ήτο καρποφόρος και μέλλει να συμβάλη εις την περαιτέρω προσέγγισιν των αδελφών Εκκλησιών ημών.
Εν τη προοπτική ταύτη, παρατηρούμεν μετά χαράς ότι το έργον της Διεθνούς Μικτής Επιτροπής επί του Θεολογικού Διαλόγου μεταξύ των δύο Εκκλησιών ημών προχωρεί και επιτυγχάνει εις την επίλυσιν και υπέρβασιν παρεξηγήσεων και διαφωνιών του παρελθόντος. Επιθυμίαν της ημών Μετριότητος αποτελεί η αρτία ενημέρωσις των Ιεραρχών, του κλήρου και των πιστών των Εκκλησιών ημών περί των αποτελεσμάτων αυτών, προκειμένου να συμμετάσχουν εις τον «διάλογον της ζωής» και να βασιλεύση η χαρά της εν Χριστώ εμπράκτου αδελφωσύνης.
Προς την κατεύθυνσιν αυτήν συμβάλλει ασφαλώς και ο «οικουμενισμός των Αγίων», εις τον οποίον έχει αναφερθή εκτενώς κατά το παρελθόν και η υμετέρα πεφιλημένη Σεβασμιότης, επισημαίνουσα ότι, «ο οικουμενισμός των Αγίων είναι μία εξαίρετος ευκαιρία διά διάλογον μεταξύ των Εκκλησιών […], καθώς η προσκύνησις των λειψάνων δύναται να βοηθήση τους πιστούς να ασχοληθούν ενεργώς με τον διάλογον. Είναι πράγματι ωραίον να συναντώνται οι αρχηγοί των Εκκλησιών, αλλά είναι εξ ίσου σημαντικόν και το σώμα των πιστών να πράττη το ίδιον». Τους σοφούς αυτούς λόγους σας ενεθυμήθημεν, Σεβασμιώτατε, ανακαλούντες την βαθείαν συγκίνησιν, την οποίαν εβιώσαμεν προ είκοσιν ακριβώς ετών, όταν υπεδέχθημεν, ομού μετά της σεβασμίας Ιεραρχίας του Πανσέπτου Οικουμενικού Θρόνου, μετά της προσηκούσης τιμής και μετά πάσης επισημότητος, τα ιερά λείψανα των εν Αγίοις Προκατόχων της ημετέρας Μετριότητος Γρηγορίου του Θεολόγου και Ιωάννου του Χρυσοστόμου, Αρχιεπισκόπων Κωνσταντινουπόλεως, τα οποία επανεπατρίσθησαν έπειτα από οκτώ ολοκλήρους αιώνας παρα-μονής των εν Ρώμη. Εορτάζοντες σήμερον την ιστορικήν αυτήν επέτειον μνημονεύομεν μετ᾽ ευγνωμοσύνης του ονόματος του αοιδίμου Πάπα Ιωάννου Παύλου Β´, ο οποίος ολίγους μόλις μήνας προ της κοιμήσεώς του εν Κυρίω έλαβε την ιστορικήν απόφασιν να ανταποκριθή θετικώς εις το αίτημα της ημών Μετριότητος να επιστραφούν τα τίμια λείψανα των δύο αυτών μεγάλων Οικουμενικών Διδασκάλων εις την έδραν των. Η συμβολική αυτή χειρονομία συνέβαλε καθοριστικώς εις την άρσιν ιστορικών αδικιών, εις την καλλιέργειαν κλίματος εμπιστοσύνης και εις την περαιτέρω σύσφιγξιν των σχέσεων μεταξύ των δύο αδελφών Εκκλησιών ημών και απετελέσεν εν γένει σημαντικόν σταθμόν εις την προώθησιν της Χριστιανικής ενότητος.”
Ενόψει του εορτασμού, κατά το προσεχές έτος, της 1700ης επετείου από την Α’ Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης ανέφερε:
“Εν
τω πνεύματι τούτω, επιθυμούμεν να υπογραμμίσωμεν, ως επεσήμανε και η πρόσφατος
Σύνοδος των Επισκόπων της υμετέρας Εκκλησίας, ότι το προσεχές έτος 2025
μέλλει να σηματοδοτήση την 1700ην επέτειον της συγκλήσεως της εν Νικαία Α´
Οικουμενικής Συνόδου. Το μνημειώδες αυτό γεγονός οφείλει πράγματι να
αποτελέση μίαν ευκαιρίαν διά πάντας ημάς να ομολογήσωμεν την πίστιν ημών εις
τον σαρκωθέντα Θεόν. Προσευχόμεθα όπως τούτο επί πλέον αποτελέση και
μίαν ευκαιρίαν προκειμένου να εργασθώμεν από κοινού διά τον προσδιορισμόν,
συμφώνως προς την σχετικήν απόφασιν της Α´ Οικουμενικής Συνόδου, του τρόπου
εορτασμού της ενδόξου Αναστάσεως του Κυρίου μας εις κοινήν ημερομηνίαν, ως
τούτο πρόκειται εκ Θείας Προνοίας να συμβή κατά το προσεχές έτος και
προκειμένου να δίδωμεν κοινήν μαρτυρίαν περί του μυστηρίου της σωτηρίας εις τον
κόσμον άπαντα. Με αυτάς τας σκέψεις, αναμένομεν να υποδεχθώμεν τον
αγαπητόν ημίν εν Χριστώ αδελφόν Πάπαν Φραγκίσκον ενταύθα την προσεχή άνοιξιν
και να εορτάσωμεν από κοινού την επέτειον αυτής της τόσον σημαντικής διά την
Χριστιανικήν ενότητα Συνόδου.” (….)
«ΦΩΣ ΦΑΝΑΡΙΟΥ»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου