Translate

Κυριακή 21 Ιουνίου 2020


Ενορίες της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας προσχωρούν στους Ουνίτες



Ο Μητροπολίτης Χάρκοβο και Πολτάβας Ίγκορ  της Αυτοκέφαλης Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, προέβη σε δήλωση σχετικά με την προσχώρηση τριών ενοριών του στο Εξαρχάτο Χάρκοβο της Ουκρανικής Ελληνόρρυθμης Καθολικής Εκκλησίας (Ουνίτες).
Ο κ. Ίγκορ σχολίασε την απροθυμία των κοινοτήτων της  Μητρόπολης Χάρκοβο και Πολτάβας να ενταχτούν στη νέα Αυτοκέφαλη Εκκλησία της Ουκρανίας. 
Κατά την άποψή του, η νέα Εκκλησία έχει δημιουργηθεί τεχνητά από το κράτος και είναι υπερβολικά στενά συνδεδεμένη μ’ αυτό.
«Κατά τη διάρκεια της δημιουργίας της το προεκλογικό έτος 2018 στους επισκόπους και τους προκαθημένους ανατέθηκαν μόνο εκτελεστικές αρμοδιότητες, ενώ τον κεντρικό ρόλο διαδραμάτιζε ο πρόεδρος Πέτρο Ποροσένκο» - δήλωσε ο εν λόγω Μητροπολίτης.
Την 18η Μαρτίου 2020 «η Σύνοδος της Μητρόπολης Χάρκοβο και Πολτάβας» ανακοίνωσε την αυτοδιάλυσή της λόγω της ένταξής της στην Ουκρανική Ελληνόρρυθμη Καθολική Εκκλησία. 
Έκτοτε εξελίσσεται η διαδικασία της προσχώρησης στην ελληνο-καθολική ομολογία των ενοριών της Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Ορθόδοξης Εκκλησίας, καθώς και των μορφωτικών της ιδρυμάτων και κοινωνικών οργανώσεων. 
Ειδικότερα, την 14η Ιουνίου η κοινότητα του ιστορικού Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου με ομόφωνη ψηφοφορία προσχώρησε στους Ουνίτες, ενώ η εκκλησία αυτή ποτέ δεν ανήκε στους ουνίτες – γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις του τοπικού ορθόδοξου ποιμνίου.
Ο προϊστάμενος της εκκλησίας πρωθιερέας Βιτάλιος (Ζουμπάκ) ανακοινώνοντας την προσχώρηση της κοινότητας στην Ελληνόρρυθμη Καθολική Εκκλησία, ευχαρίστησε για την υποστήριξη τον Προκαθήμενο της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ουκρανίας Μητροπολίτη Επιφάνιο (Ντουμένκο), λέγοντας: «Προσευχόμαστε ούτως ώστε να διανύσουμε επιτυχώς όλες αυτές τις δοκιμασίες, καθώς οι κοινότητές μας στο Χάρκοβο, παρότι ανήκουν σε διαφορετικές δικαιοδοσίες [ορθόδοξη και ελληνόρρυθμη καθολική – σημείωση της Συντακτικής Επιτρολής], πάντοτε αποτελούσαν υπόδειγμα αδελφικής αλληλεγγύης και αμοιβαίας κατανόησης».
«Ο Μητροπολίτης Χάρκοβο Ίγκορ Ισιτσένκο είναι γνωστός συγγραφέας, ιστορικός και φιλόλογος, πρύτανης του «Κολλεγίου Πατριάρχη Μστισλάβ» (γνωστού ως μέλους της χιτλερικής κατοχικής κυβέρνησης στην Ουκρανία – σ.σ.) και ένας από τους Ιεράρχες τους Ουκρανικής Αυτοκέφαλης Εκκλησίας, του οποίου η χειροτονία ανάγεται στον περιβόητο Βικέντιο Τσεκάλιν, του οποίου η τυχοδιωκτική περιπέτεια έφτασε μέχρι και την Ελλάδα.   
Σύμφωνα με πληροφορίες στην Ουκρανική Ελληνόρρυθμη Καθολική Εκκλησία, το ζήτημα της αναγνώρισης του Επισκοπικού αξιώματος του «Μητροπολίτη» Ίγγκορ Ισιτσένκο δεν έχει επιλυθεί ακόμα. 
Οι σχετικές διαπραγματεύσεις διεξάγονται από το 2015, αλλά βασικό πρόσκομμα παραμένει η μη κανονική επισκοπική του «χειροτονία». 


Γράφτηκε από τον/την Romfea.gr. 20/06 11:40

Δεν υπάρχουν σχόλια: