Translate

Σάββατο 15 Αυγούστου 2020

 Τά ἐκ τῆς "πανδημίας" ἀφοροῦν στήν Πίστη;


Ὁ Κορωνοϊός καί ἡ νέα "Εἰκονομαχία"!


Ως ορθόδοξος Θεολόγος θεωρώ χρέος μου να τοποθετηθώ και να απαντήσω επί ερωτημάτων πολλών φίλων και ενδιαφερομένων που με ερωτούν εάν τα τελευταίως προκύψαντα ζητήματα, όπως η μετάδοση ιών εντός των Ιερών Ναών εκ του συνωστισμού, η χρήση μάσκας από τους πιστούς κατά τη Θεία Λατρεία, η λόγω της επιδημίας αλλαγή τρόπου μεταδόσεως της Θ. Κοινωνίας ή προσκυνήσεως των Ιερών Εικόνων κ. ο. κ. εάν όλα αυτά αφορούν στην Πίστη και, εν ενί λόγω, εάν αποτελούν θέματα Πίστεως.

Με αίσθημα ευθύνης, μετά φόβου Θεού και κατόπιν μελέτης των Θείων Γραφών και της διδασκαλίας των Αγίων Πατέρων και ιδιαιτέρως του μεγίστου Δογματικού Θεολόγου της Ορθοδόξου Καθολικής Εκκλησίας, του Αγίου Ιωάννου του Δαμασκηνού, ΔΗΛΩΝΩ ότι όντως τα ανωτέρω ζητήματα αφορούν στην Πίστη και αποτελούν θέματα Πίστεως και μάλιστα πολύ σοβαρά.

Ειδικότερον δε, βάσει της Ορθοδόξου Θεολογίας, αποτελούν ΑΙΡΕΣΗ όταν μάλιστα επιβάλλονται (ως απόψεις, θέσεις και πρακτικές) στο πλήρωμα της Εκκλησίας από τις Κρατικές Αρχές και δεν είναι άστοχο να κατονομασθούν ως νέα Εικονομαχία (καθότι και εν προκειμένω υπάρχει άρνηση της ακτίστου Θείας ενεργείας, του εξαγιασμού, δυνάμει της Θείας σαρκώσεως, της ύλης και του κτιστού, και αλλοίωση εν τη πράξει της διδασκαλίας ότι η τιμή και προσκύνηση των πιστών στα ιερά και τίμια της Πίστεώς μας επί το πρωτότυπο διαβαίνει), οι δε υποστηρικτές τους ως Εικονοκλάστες.

Περί των θεμάτων που αφορούν στην υγεία των ανθρώπων και όσον αφορά στην εκτός των Ιερών Ναών αναστροφή τους, δηλώνουμε ότι σεβόμαστε την Ιατρική επιστήμη των επιστημόνων Ιατρών, όχι όμως την Ιατρική των Πολιτικών! Είναι πολλά και αναμφισβήτητα πλέον τα στοιχεία που επιβεβαιώνουν και καταδεικνύουν την εργαλειοποίηση της ιατρικής και γενικώς όσων αφορούν στην υγεία των ανθρώπων για αλλότριους σκοπούς και σχέδια από πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες (θλιβερό και χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας). 

Τέλος, θεωρούμε θεολογικώς απαράδεκτες και καταδικαστέες τις διατυπωθείσες υπό θεολόγων, "ποιμένων" και "συνόδων" θέσεις ότι "υπεράνω όλων και ανώτερο των επί γης είναι η υγεία των ανθρώπων" και ότι "χωρίς ανθρώπους ούτε Πολιτεία, ούτε Εκκλησία υπάρχουν και χρειάζονται", ως όζουσες ορθολογισμού και ως αντι-ευαγγελικές!

Γνωρίζουμε ότι πολλοί θα δυσαρεστηθούν από την ανωτέρω τοποθέτησή μας. Όμως, δεν είναι ζητούμενο να είμαστε ευχάριστοι και αρεστοί, αλλά ει δυνατόν, συν Θεώ, ωφέλιμοι. Συγχωρέστε με και ο Θεός μεθ' ημών! 

 

ελάχιστος

Δημήτριος Ι. Κάτσουρας

Θεολόγος

 

Υ.Γ. Μερικές ακόμη σκέψεις μας:

Ο νούς και κατ' επέκταση η λογική, όπως και η ελευθερία του ανθρώπου (αυτεξούσιο) είναι δώρα του Θεού. Οφείλουμε να τα σεβόμαστε και να τα περιφρουρούμε.

Η ορθόδοξη Παράδοση καταξιώνει τα δώρα του Θεού. Αλλά και η ελληνική παράδοση, εμποτισμένη από την πρώτη, τα αναδεικνύει. Κι ενώ, εκ πρώτης όψεως, ομοιάζουν οι θέσεις της Παραδόσεώς μας με τις θέσεις άλλων παραδόσεων, κατά βάθος έχουν διαφορετική βάση και περιεχόμενο. 

Ας θυμόμαστε, λοιπόν, και το αρχαιοελληνικό "Μηδέν Άγαν" και το του μάρτυρος της Ελευθερίας μας Ρήγα Φεραίου λόγο "όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά", ας έχουμε, όμως, υπ όψιν μας και τη σοφία των Αγίων μας που επισημαίνουν ότι "νούς αποστάς του Θεού, ή κτηνώδης ή δαιμονιώδης καθίσταται"! (Αγ. Γρηγόριος Παλαμάς). 

 

Ο COVID-19 ΑΠΟ 31/12/19 έως 14/8/20 ΒΆΣΕΙ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΏΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ

 

ΕΥΡΩΠΗ κρούσματα 3.174.730   (διάστημα 8 μηνών)

Ευρώπη ΘΑΝΑΤΟΙ 208.928

Ευρώπη ανάρρωσαν 2.965.802 

 

(διάστημα 8 μηνών)

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ κρούσματα 20.911.480

Παγκόσμιοι θάνατοι 755.162

Παγκόσμιες αναρρώσεις 13.048.974

Παγκόσμια υπο ανάρρωση  7.107.383

 

Δειτε τα επισημα στοιχεια εδω

https://www.ecdc.europa.eu/en/geographical-distribution-2019-ncov-cases

 

και εδώ

https://coronavirus.jhu.edu/map.html 

 

και εδω

https://www.worldometers.info/coronavirus/?utm_campaign=homeAdvegas1

 

ΤΑ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΔΙΚΑ ΣΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: