Translate

Κυριακή 17 Απριλίου 2022

 

ΔΕΝ ΞΕΧΝΟΥΜΕ, ΑΓΑΠΑΜΕ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ!


Ὁ Ἀρχιεπίσκοπος Κύπρου
στον Καθεδρικό Ἱερό Ναό Ἁγίου Νικολάου Λευκωσίας (Κύπρου).


Οι δεσμοί μας με την Κύπρο είναι παλαιοί. Για πρώτη φορά την επισκεφθήκαμε προ τριακονταετίας. Κάθε φορά που πατούμε το χώμα της αισθανόμαστε τη μεγαλοσύνη του Ελληνισμού, εκτός των στενών Ελλαδικών ορίων. Έστω (και) σε αυτή τη συνθήκη του ξεχωριστού Κράτους, προκαλεί περηφάνια να ξέρεις ότι αυτό το Κράτος (η Κυπριακή Δημοκρατία) είναι Ελληνικό, με σώμα που αποτελεί σάρκα εκ της σαρκός της αθάνατης Ρωμιοσύνης.

Επιπλέον, τα τελευταία χρόνια έχουμε εκεί έναν ακόμη αναδεκτό (βαφτιστήρι), τον μικρό Επιφάνιο Σιήκκη, 9ο στη σειρά στα 10 αδέλφια του. Μα, η μεγαλύτερη και βαθύτερη χαρά και ικανοποίηση για την Κύπρο είναι η εκκλησιαστική μαρτυρία της, από την εκεί Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία Πατρώων Παραδόσεων, υπό τον πολλά υποσχόμενο νέο και ενάρετο Αρχιεπίσκοπό της Μακαριώτατο κ. κ. Επιφάνιο τον Δ' και τον Γέροντά του ικανώτατο και αγωνιστή Ιεράρχη Μητροπολίτη Κιτίου κ. κ. Σεβαστιανό, πνευματικό ανάστημα του αοιδίμου προκατόχου του, Μητροπολίτου Επιφανίου (+).

Η ανά τον κόσμο γνησία Ορθοδοξία έχει πολλά να ελπίζει και στηρίζει στην εν Κύπρω Εκκλησία του Χριστού, η οποία ακαινοτομήτως διακρατεί και επαγωνίζεται τη άπαξ παραδοθείση τοις Αγίοις Πίστει. Εγγύηση αυτών των ελπίδων, συν Θεώ, η παρατηρουμένη εκεί άνθιση του ορθοδόξου μοναχισμού, ανδρικού και γυναικείου, και η αύξηση του Ιερού Κλήρου με αξιόλογους Κληρικούς, εγγάμους και αγάμους, όπως ο προσφάτως χειροτονηθείς πανοσιώτατος Ιερομόναχος π. Ευλόγιος Παπαγρηγορίου, μέλος της μοναστικής Αδελφότητος της ανδρώας Ιεράς Μονής Αγίου Επιφανίου Αραδίππου Λάρνακος, υιός (του εκλεκτού Πρεσβυτέρου π. Ανδρέου) και εγγονός (του παλαιμάχου αγωνιστού Πρωθιερέως π. Γρηγορίου Τάκη) Ιερέων.

Είθε Κύριος ο Θεός, σε αυτούς τους δύσκολους καιρούς για την Ορθοδοξία και τον Ελληνισμό, να φυλάττει και διαφυλάττει ακράδαντη την πρώτη και απρόσβλητο τον δεύτερο. Και, βεβαίως, μόνιμος και διακαής ο πόθος και διάπυρη η ευχή των πανελλήνων για απελευθέρωση των κατεχομένων από τους βαρβάρους εισβολείς του 37% των εδαφών της.

Αιωνία η μνήμη των αοιδίμων αγιωτάτων Επισκόπων της: Τριμυθούντος Σπυρίδωνος (+1963), επ' ολίγον αλλά καρποφόρως εργασθέντος στον εν Κύπρω Αμπελώνα του Κυρίου και ιδιαιτέρως του αειμνήστου Μητροπολίτου Κιτίου και εξάρχου πάσης Κύπρου κυρού Επιφανίου (+2005), μεγάλως και πολλά κοπιάσαντος για το σημερινό αξιοθαύμαστο αποτέλεσμα.

 

Ζήτω ἡ Ὀρθοδοξία!

Ζήτω ἡ Ρωμιοσύνη!

Ζήτω ἡ Κύπρος!


Πατέρας καί υἱός, διάκονοι τοῦ ἱεροῦ Θυσιαστηρίου.



ΔΥΟ ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΩΤΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΣ 
(ΠΡΟ ΤΡΙΑΚΟΝΤΑΕΤΙΑΣ) ΣΤΗ ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟ




Ὁ ἀείμνηστος καί ἁγιώτατος Μητροπολίτης Κιτίου Ἐπιφάνιος (+2005) ἁγιάζει τόν Θεολόγο Δημήτριο Κάτσουρα κατά τήν Πανήγυρι τῆς Ἱερᾶς Δεσποτικῆς Μονῆς Μεταμορφώσεως Σωτῆρος Ἀβδελλεροῦ, Ἀραδίππου Λάρνακος, Κύπρου (1991).




Ὁ Θεολόγος Δημήτριος Κάτσουρας φιλοξενούμενος στήν οἰκία τοῦ ἀγωνιστοῦ καί στενοῦ συνεργάτου τοῦ ἀοιδίμου Μητροπολίτου Κιτίου κυροῦ Ἐπιφανίου, Αἰδεσιμωτάτου Πρωθιερέως π. Γρηγορίου Τάκη στή Λευκωσία (1991).

Δεν υπάρχουν σχόλια: