Translate

Κυριακή 1 Μαΐου 2022

«καλή ἀπιστία» καί τό

«μέγα τραῦμα» !


Ψηφιδωτό τῆς περιφήμου Μονῆς Δαφνίου (Ἀθήνα).

 

Χριστός προς Θωμά: "Μη γίνου άπιστος, αλλά πιστός" !

Ο μόνος αληθινός Θεός, ο Κύριός μας Ιησούς Χριστός, δεν έγινε μόνο άνθρωπος, δεν σταυρώθηκε μόνο, δεν αναστήθηκε μόνο, αλλά καταδέχθηκε να θεραπεύσει και την διστακτικότητά μας, την απιστία μας να τον πιστεύσουμε αδιστάκτως, προτείνοντάς μας τη νυγείσα (λογχευθείσα από τον στρατιώτη) πλευρά του και τον τύπον των ήλων (τα τρυπήματα από τα καρφιά) για να τα ψηλαφήσουμε. Αυτό έκανε για όλους εμάς ο Απόστολος Θωμάς. 

Χάρη στην "καλή απιστία" του Θωμά πλέον οι Απόστολοι δεν κηρύττουν μόνον "ον εώρακαν", "ον ακήκοαν", αλλά και "ον εψηλάφησαν", κάνοντας ακόμη συγκλονιστικότερη και αδιαμφισβήτητη τη μαρτυρία της Αναστάσεως. 

Στη θεσπέσια Ακολουθία του "Αντίπασχα" (Κυριακή του Θωμά) αναφέρεται η φράση "το μέγα τραύμα", χαρακτηρίζουσα έτσι τον άνθρωπο. Είμαστε όντως "το τραύμα" που θεράπευσε με το δικό του τραύμα (τα Πάθη και τον Σταυρό Του) ο πατέρας μας, ο Χριστός!

Ο Θωμάς, λέει ο ιερός Χρυσόστομος, "έχασε" την πρώτη εμφάνιση του Αναστάντος Χριστού γιατί δεν ήταν έτοιμος ακόμη. Του δόθηκε όμως ο χρόνος και με αγαπητική συγκατάβαση ο Αναστάς Χριστός ξανά-εμφανίστηκε στο χορό των μαθητών που τότε είχε ανάμεσά του κι εκείνον.

Εν τω μεταξύ, τον "κατήχησαν" οι συμμαθητές του αλλά χρειαζόταν και την προσωπική πείρα της Αναστάσεως που δίνει η θέα του Αναστάντος, ώστε όταν αργότερα θα αποστελλόταν (στην Ινδία) να κηρύξει Χριστόν Εσταυρωμένον και Ανάσταντα να κηρύττει όχι απλώς με πίστη εξ ακοής, αλλά εξ εμπειρίας!

Κι αν, κι εμείς, χάσαμε την πρώτη εμφάνιση του Αναστάντος Κυρίου μας, κι αν διστάσαμε σε αυτό που μας είπαν οι άλλοι πιστοί, ας γίνουμε κι εμείς από δύσπιστοι πιστοί, χάρη στη μαρτυρία του Θωμά στον οποίο ο Χριστός πρόσφερε την πλευρά και τους τύπους των ήλων για ψηλάφηση, αναφωνώντας πλέον μαζί με εκείνον προς τον Ιησού : "ο Κύριός μου και ο Θεός μου"!

Δ.Ι.Κ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: