Translate

Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022

  Τήν 9η Νοεμβρίου 2022  ἐκ. ἡμ. (22α Νοεμ. κατά τό πολιτικό ἡμερολόγιο)


Ἡ μνήμη τοῦ συγχρόνου μεγάλου

Ἁγίου Νεκταρίου, τοῦ Θαυματουργοῦ,

στήν Κορινθία




Έφθασε κι εφέτος η μνήμη του συγχρόνου μεγάλου και θαυματουργού Αγίου Νεκταρίου, Επισκόπου Πενταπόλεως, του εν Αιγίνη.

Δεν πέρασαν ούτε χίλια, ούτε χίλια πεντακόσια χρόνια από την κοίμησή του (+1920) ώστε να αλλοιώσουμε τόσο πολύ τον εορτασμό της και να τον εορτάζουμε μια άσχετη ημέρα, λόγω της ημερολογιακής Καινοτομίας.

Προσωπικά έχουμε ιδιαίτερη ευλάβεια στον Άγιο, που μας την μετέδωσε η αείμνηστη γιαγιά μας (+), η οποία τον υπεραγαπούσε, αλλά και για έναν ακόμη λόγο. Από το έτος 1988 έχουμε στην κατοχή μας ενα μικρό ησυχαστήριο, όπου υπάρχει και ένα μικρό ναΰδριο προς τιμήν του, κατασκευασμένο πριν από 50 χρόνια. Βρίσκεται σε ημιορεινό χωριό της Κορινθίας, το Χαλκείον ή απλούστερα Χαλκί.

Δεν είναι κτιριακά κάτι το σπουδαίο, έχει όμως την ιδιαίτερη αξία του. Το είχε κτίσει ένας μοναχός (+), ο οποίος ενώ αρχικά το αφιέρωσε στον Άγιο, στη συνέχεια, δυστυχώς, παρασύρθηκε στην αγιομαχία από την γνωστή στους παλαιότερους πλανεμένη Ηγουμένη Μαγδαληνή (+) της Μονής Αναλήψεως Κοζάνης.

Με την προτροπή της προέβη στην ασεβή αλλοίωση του προσώπου του Αγίου στις 2 εικόνες του στο ναΰδριο (του Τέμπλου και μια ακόμη μεγάλη) στις οποίες  επιζωγραφίσθηκε η μορφή του Αγίου Νεκταρίου Πατριάρχου Κωνσταντινουπόλεως (του 4ου αιώνος). Αποτέλεσμα, για να μην μακρυλογώ, ο Άγιος εμφανίσθηκε κατ' όναρ σε φίλο του ασεβήσαντος μοναχού και του φανέρωσε την ανόσια πράξη του. Ο ίδιος, όμως, όταν του μεταφέρθηκε το φοβερό όραμα, δεν συνετίσθηκε. Προς το τέλος δε της δεκαετίας του '70 βρήκε τραγικό θάνατο σε αυτοκινητιστικό ατύχημα, κατά το οποίο υπέστη ο ίδιος ό,τι είχε ασεβώς αποτολμήσει στην εικόνα του Αγίου! "Φοβερόν", όπως λέει η Γραφή, "το εμπεσείν εις χείρας Θεού ζώντος"

Τέλος, με τη βοήθεια του Αγίου, κατόπιν παρακλήσεώς μας, συντάχθηκε από έναν σύγχρονο ασκητή και λόγιο μοναχό εκ Κύπρου, τον αείμνηστο π. Παύλο (+1994), συνασκητή του Ρουμάνου οσίου Ιωάννου του Χοζεβίτου (του οποίου το σκήνωμα ανακομίσθηκε ολόσωμο, αδιάφθορο και ευωδιάζον), η δεύτερη προς τιμήν του Αγίου Νεκταρίου νέα πλήρης Ιερά Ακολουθία του.

Πρόπερσι μάλιστα, κατά τη συμπλήρωση των 100 ετών από την Κοίμηση του Αγίου (+1920-2020), μας αξίωσε ο Θεός με τις πρεσβείες του Αγίου Του και την εκδώσαμε από τις εκλεκτές εκδόσεις «ΕΠΤΑΛΟΦΟΣ». Η θαυμάσια αυτή νέα Ακολουθία του Αγίου, μαζί με μελοποιημένα τμήματά της και κείμενα αναφερόμενα σε θαυμαστές επεμβάσεις του Αγίου, διατίθεται από το Βιβλιοπωλείο των Αθηνών "Το Άγιον Όρος" (Γερανίου 20, πλησίον Πλ. Ομονοίας) και από εμάς.

Είθε η ευλογία του Αγίου να είναι μαζί μας πάντοτε.

Δ.Ι.Κ.



Ἀπολυτίκιον
Ἦχος πλ. α΄ . Τόν συνάναρχον Λόγον

(ἐκ τῆς νέας ἱ. Ἀκολουθίας τοῦ Ἁγίου Νεκταρίου) 

Τόν Χριστόν ἀγαπήσας, σεπτέ Νεκτάριε,
καί ἐντολάς Αὐτοῦ πάσας ἐν εὐσεβείᾳ τηρῶν,
εὐηρέστησας Αὐτῶ καί χάριν ἔλαβες,
νόσους σωμάτων καί ψυχῶν, θεραπεύειν συμπαθῶς,
τῶν σοί πιστῶς προσιόντων˙
ὡς οὖν μέγαν θαυματουργόν σε,
ἀνευφημοῦμεν καί τιμῶμεν θερμῶς.



Ἀπό παλαιότερο ἑορτασμό στό ναΰδριο τοῦ Ἁγίου Νεκταρίου Χαλκείου Κορινθίας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: