Translate

Σάββατο 26 Νοεμβρίου 2022

 

Ἅγιος Γρηγόριος ὁ Παλαμᾶς,

 

ὁ συμπολιοῦχος
τῆς πρωτευούσης τῆς Μακεδονίας Θεσσαλονίκης
καί μέγας ὑπέρμαχος
τῆς ἀχράντου Ὀρθοδοξίας
ἔναντι τοῦ ἀθέου Παπισμοῦ

 

 


 

Εορτάζει σήμερα, με το εκκλησιαστικό εορτολόγιο, ο αγαπημένος μας (μαζί με τον Άγιο Δημήτριο, του οποίου το όνομα ανάξια φέρουμε) Άγιος Γρηγόριος ο Παλαμάς, Αρχιεπίσκοπος και συμπολιούχος της πρωτεύουσας της μίας και μοναδικής Ελληνικής Μακεδονίας μας, της Θεσσαλονίκης. 

Γεννήθηκε περί τα τέλη του 13ου και κοιμήθηκε 63 ετών στα μέσα του 14ου αιώνα. Είχε σπουδαία μόρφωση. Ενδεικτικό αυτού είναι ότι μόλις  17 ετών έδινε διάλεξη στα Ανάκτορα της Κωνσταντινουπόλεως, παρουσία του Αυτοκράτορα Ανδρονίκου του Β΄, για τον μεγάλο Έλληνα φιλόσοφο Αριστοτέλη.

Αντέκρουσε τις μεγάλες και θεμελιακές πλάνες και κακοδοξίες του Παπισμού, υπερασπίστηκε τον ησυχασμό ως την πεμπτουσία της ορθοδόξου μοναχικής παραδόσεως και προέβαλε την αυθεντία της αγιοπνευματικής εμπειρίας απέναντι στον φιλοσοφικό στοχασμό και τον Δυτικό ορθολογισμό. 

Θεωρούσε τον Παπισμό ως άθεο, όχι γιατί δεν πιστεύει σε θεό, αλλά γιατί ο θεός στον οποίο (όπως αυτός τον ορίζει και) πιστεύει δεν υπάρχει! Έλεγε χαρακτηριστικά ότι η πτώση του Παπισμού (που τότε είχε λιγότερες πλάνες και κακοδοξίες από τον σημερινό) είναι σαν την πτώση ενός ελέφαντα που όταν πέσει είναι πολύ δύσκολο να ανασηκωθεί! Το ευωδιάζον και θαυματουργό σκήνωμά του φυλάσσεται στον Μητροπολιτικό Ναό της Θεσσαλονίκης. Χρημάτισε Ηγούμενος της Μονής Εσφιγμένου του Αγίου Όρους.

Σε περιφρόνηση της διδασκαλίας του ο σημερινός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως κ. Βαρθολομαίος θεωρεί τον κατ' εκείνον άθεο Παπισμό ως "αδελφή Εκκλησία" με χάρη και Μυστήρια και τον αμετανόητο επικεφαλής του ως "αδελφό εν Χριστώ".

Ο μέγας Άγιος Πατέρας και Θεολόγος της Εκκλησίας Γρηγόριος Παλαμάς μεταξύ άλλων μας παρέδωσε ένα άριστο και αλάνθαστο κριτήριο αναγνωρίσεως ποιοί πραγματικά είναι μέλη της μοναδικής Εκκλησίας του Χριστού, λέγοντάς μας ότι: "Οι της του Χριστού Εκκλησίας της αληθείας εισί και οι μη της αληθείας όντες ουδέ της του Χριστού Εκκλησίας εισί"

Καθώς επίσης (και αυτό έχει τεράστια σημασία σήμερα), μας δίδαξε και επεσήμανε ότι: Ποιμένες της Εκκλησίας αληθινοί δεν είναι όσοι αυτο-αναγορεύονται ή αλληλο-αναγνωρίζονται ως τέτοιοι, αλλά όσοι ομολογούν την αλήθεια και κρατούν την ακρίβεια της Πίστεως!

Ανακηρύχθηκε Άγιος λίγα χρόνια μετά την Κοίμησή του (πού συνέβη τήν ἑπομένη τῆς μνήμης τοῦ Ἁγίου Ἰωάννου Χρυσοστόμου, + 14η Νοεμβρίου, γι' αὐτό καί ὀνομάσθηκε νέος Χρυσόστομος, τέταρτος τῶν Ἁγίων τριῶν Ἱεραρχῶν καί τέταρτος τῶν τριῶν ἐπονομαζομένων ὡς Θεολόγων Ἁγίων τῆς Ἐκκλησίας) και η δημοσιευομένη εικόνα του είναι αγιογραφημένη την εποχή που κοιμήθηκε ο Άγιος!


Δ.Ι.Κ.



Δεν υπάρχουν σχόλια: