Translate

Πέμπτη 25 Μαΐου 2023

 

Τί σημαίνει γιά τόν ἄνθρωπο
ἡ Ἀνάληψη τοῦ Κυρίου;




Απλά και καθαρά :

Ο μόνος αληθινός Θεός, όχι μόνον έγινε άνθρωπος, σαρκωθείς εκ Πνεύματος Αγίου και Μαρίας της Παρθένου, προσλαμβάνοντας έτσι και ενώνοντας όχι μια ανθρώπινη υπόσταση αλλά ολόκληρη την ανθρώπινη φύση μας με τη Θεϊκή Του φύση, αλλά, επιπλέον, με την αγία Ανάληψή Του την προσληφθείσα φύση μας, την οποία δεν αποχωρίστηκε ποτέ, την έκανε συγκάθεδρο στην Αγία Τριάδα, μετά του Πατρός και του Αγίου Πνεύματος, στο διηνεκές!

Μεγαλύτερη και ανώτερη τιμή, αξία και προοπτική ποτέ και κάνεις, ούτε στα λόγια, δεν έδωσε/προσέφερε στον άνθρωπο! Είναι αυτά που έδωσε και προσφέρει ο δημιουργός μας σε όλους εμάς, τα πλάσματά Του, τα οποία, όταν τα οικειοποιηθούμε, μας καταξιώνουν, καθιστώντας μας αληθινά τέκνα Του, υιούς και θυγατέρες Του, θεούς κατά χάριν!

 

Πόσο δε σημαντικό είναι ότι, η δια της Αναλήψεώς Του πλήρωση, δηλαδή συμπλήρωση ως ολοκλήρωση της περί ημάς και υπέρ ημών Θείας οικονομίας, γίνεται με την επισήμανση τριών χαρακτηριστικών στοιχείων : Πρώτον, ότι  ο αναληφθείς Χριστός μας χαροποιεί (οι Χριστιανοί δεν είναι ούτε κατσούφηδες, ούτε γκρινιάρηδες) γιατί προσδοκούμε και γευόμαστε την παρουσία του Αγίου Πνεύματος, δεύτερον ότι μας χαρίζει τη βεβαιότητα της Πίστεως (ως "πραγμάτων έλεγχο μη βλεπομένων" που αναφέρει ο μέγας Απόστολος Παύλος) και τρίτον, τη διαβεβαίωση ότι μένει για πάντα μαζί μας και μας εγγυάται ότι, όταν κι εμείς μένουμε μαζί Του, ουδείς ουσιαστικά μπορεί να είναι εναντίον μας!

                       Χρόνια καλά & ευλογημένα σε όλους μας!

                                                                        Δ. Ι. Κ.

 


Ο περικαλλής Ναός της Αναλήψεως στο ομώνυμο Μετόχι της Αγιορειτικής Μονής της Σιμωνόπετρας, στον Βύρωνα (Αθήνα). Σε αυτή τη γειτονιά έζησα και μεγάλωσα, πηγαίνοντας συχνά για προσκύνημα στον όμορφο Ναό. Εκεί ιερουργούσε, τη δεύτερη δεκαετία του 20ού αιώνα, και ο μετέπειτα αναδειχθείς σύγχρονος Ομολογητής και όσιος Ιεράρχης Ματθαίος (+1950), ως Αγιορείτης Ιερομόναχος και Πνευματικός, μεταφέροντας τη μεγάλη παράδοση της πνευματικότητος και ασκητικότητος του Αγίου Όρους στους δεκάδες προσερχομένους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: