Translate

Σάββατο 25 Νοεμβρίου 2023

 

Ὁ Ἅγιος Μηνᾶς, ἡ Κρήτη, τὁ Ἅγιον Ὄρος καί ἡ.... Μονή Κερατέας!

 



Σήμερα η Ορθόδοξη Εκκλησία, κατά την εορτολογική της παράδοση, τιμά τη μνήμη του Αγίου Μηνά, του στρατιωτικού Αγίου μάρτυρος και Θαυματουργού.

Ο Άγιος είναι πολιούχος του Ηρακλείου Κρήτης και έχει, οφθαλμοφανώς εμφανισθείς, προστατεύσει τον λαό της πόλεως από σφαγή.

Στη Βίγλα, στην άκρη της Αθωνικής χερσονήσου και στη δικαιοδοσία της Μονής της Μεγίστης Λαύρας Αγίου Όρους, υπάρχει Ναός προς τιμήν του.

Στην περιοχή αυτή ασκήτεψε, στις αρχές του 20ού αιώνος, ο εκ Κρήτης ορμώμενος Ιερομόναχος Ματθαίος Καρμπαδάκης, μετέπειτα Κτίτωρ της Μονής Παναγίας Πευκοβουνογιατρίσσης στην Κερατέα Αττικής, όπου τον πρώτο Ναό που ανήγειρε τον αφιέρωσε στον Άγιο Μηνά.

Ο Άγιος είχε εμφανισθεί οφθαλμοφανώς στα πνευματικά τέκνα του Κτίτορος, όταν είχαν πάει στην περιοχή, κατ' εντολήν του, αναζητώντας τόπο για την ανέγερση της Μονής.

Με συγκίνηση διέκρινα σε φωτό φίλου, που ανήρτησε στά μέσα κοινωνικῆς δικτυώσεως, από τον Άγιο Μηνά της Βίγλας και το εσωτερικό του Ναού του, εικόνα του Αγίου Μανδηλίου άνωθεν της Ωραίας Πύλης, έργο, αν δεν κάνω λάθος, του αγίου και ζηλωτού εκείνου Κληρικού.

Το εικονογραφικό θέμα του Αγίου Μανδηλίου ήταν το αγαπημένο του αγίου εκείνου ανδρός ως αγιογράφου. Ίδιο έργο του υπάρχει και στα Ιεροσόλυμα (στη Μονή του Αγίου Σάββα και αλλού), όπου χειροτονήθηκε Διάκονος, αλλά και στην περιλάλητη Μονή Σταυροβουνίου της Κύπρου.





Ὁ ἅγιος ὅταν ἦταν Ἁγιορείτης Ἱερομόναχος (1917)







Δεν υπάρχουν σχόλια: