Translate

Τετάρτη 17 Ιουλίου 2024

 Λόγος πνευματικῆς οἰκοδομῆς

 

Μακάριοι εἶναι ἐκεῖνοι
πού πιστεύουν χωρίς νά ἔχουν δεῖ



Το να έχεις οράµατα, έκσταση ή άλλες υπερφυσικές εµπειρίες προϋποθέτει έναν ορισµένο βαθµό αγιότητας. Οι απλοί πιστοί και αµαρτωλοί, σαν εµένα, έχουν το πολύ όνειρα. Άλλο πράγµα είναι βέβαια ένα προφητικό όνειρο και άλλο πράγµα είναι τα συνηθισµένα όνειρα που βλέπουµε κάθε βράδυ, για να µην αναφέρουµε τα ατυχή.

Ωστόσο, όσοι έχουν φτάσει σε υψηλό επίπεδο πνευµατικότητας δεν βιώνουν απαραιτήτως υπερφυσικά φαινόµενα. Είναι γραµµένο: «...µακάριοι οἱ µὴ ἰδόντες, καὶ πιστεύσαντες» (Ιωάν. 20:29) Αυτοί περπατούν µέσα στη νύχτα, καθοδηγούµενοι µόνο από τη σταθερή και ακλόνητη πίστη τους, και τα προσόντα τους είναι µεγαλύτερα. Το να έχουµε οράµατα κ.λπ. δίνεται ως παρηγοριά ακριβώς για να ενισχύσει την πίστη µας.

Τα χαρίσµατα, από την άλλη πλευρά, όπως το χάρισµα της προφητείας, η τέλεση θαυµάτων και άλλα παρόµοια, µπορούν να δοθούν στους απλούς πιστούς, ακόµη και σε εκείνους που βρίσκονται εκτός Εκκλησίας, όπως σηµειώνει το Ευαγγέλιο: «Διδάσκαλε, εἴδοµέν τινα ἐν τῷ ὀνόµατί σου ἐκβάλλοντα δαιµόνια, ὃς οὐκ ἀκολουθεῖ ἡµῖν, καὶ ἐκωλύσαµεν αὐτόν, ὅτι οὐκ ἀκολουθεῖ ἡµῖν. - ὁ δὲ Ἰησοῦς εἶπε· µὴ κωλύετε αὐτόν· οὐδεὶς γάρ ἐστιν ὃς ποιήσει δύναµιν ἐπὶ τῷ ὀνόµατί µου καὶ δυνήσεται ταχὺ κακολογῆσαί µε. ὃς γὰρ οὐκ ἔστι καθ᾿ ὑµῶν, ὑπὲρ ὑµῶν ἐστιν.» (Μκ 9:38).

Είναι επίσης γραµµένο: Την ηµέρα της κρίσης, πολλοί θα µου πουν: «πολλοὶ ἐροῦσίν µοι ἐν ἐκείνῃ τῇ µέρᾳ, Κύριε κύριε, οὐ τῷ σῷ ὀνόµατι ἐπροφητεύσαµεν, καὶ τῷ σῷ ὀνόµατι δαιµόνια ἐξεβάλοµεν, καὶ τῷ σῷ ὀνόµατι δυνάµεις πολλὰς ἐποιήσαµεν; καὶ τότε µολογήσω αὐτοῖς ὅτι οὐδέποτε ἔγνων µᾶς· ἀποχωρεῖτε ἀπ᾽ µοῦ οἱ ἐργαζόµενοι τὴν ἀνοµίαν (Ματθ. 7:22-23).

Τα χαρίσµατα δεν αποτελούν εποµένως ένδειξη αγιότητας και µπορούν να δοθούν σε έναν απλό αµαρτωλό, για το κοινό καλό. Οι άγιοι δεν κάνουν απαραιτήτως θαύµατα κατά τη διάρκεια της ζωής τους, όπως πιθανώς δεν έκανε ο Άγιος Ιωάννης ο Πρόδροµος - ο µεγαλύτερος µεταξύ των τέκνων των ανθρώπων - ή ακόµη και η Παναγία. Ήταν γεµάτοι αρετές, και αυτό είναι εκείνο που µετράει για τη σωτηρία µας.

Συµπέρασµα: Μη ζητάτε πνευµατικές εµπειρίες, όπως οράµατα, οπτασίες ή άλλα, γιατί δεν µας προάγουν στην πορεία µας και ο Πονηρός µπορεί εύκολα να τα µιµηθεί για να µας παραπλανήσει. Τα χαρίσµατα, από την άλλη πλευρά, δίνονται για την οικοδόµηση της Εκκλησίας και όχι για τη δική µας δόξα και κινδυνεύουν να µας κάνουν να υποπέσουµε στην υπερηφάνεια.

Ας βαδίσουµε, λοιπόν, ταπεινά στη νύχτα της πίστης, ώστε µια µέρα να δούµε τη δόξα που µας έχει υποσχεθεί. Και πάλι τονίζω: το γεγονός ότι µπορεί να µην έχουµε εµπειρίες στην πνευµατική ζωή δεν είναι οπωσδήποτε σηµάδι ότι προοδεύουµε καλά. Μπορεί απλώς να οφείλεται στη χλιαρότητά µας!

 

Ἀρχιµανδρίτης Κασσιανός


Δεν υπάρχουν σχόλια: