Translate

Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

Κάποιοι βιάζονται γιά νέες ἀσέβειες καί νέες καταστροφές….

«Προσκαλούν τον Πάπα
να επισκεφθεί τη Σύρο


Τις προσωπικές του απόψεις για τον προσφάτως εκλεγέντα νέο Πάπα της Ρώμης Φραγκίσκο, το μέλλον του διαλόγου ανάμεσα στη Ρωμαιοκαθολική και την Ορθόδοξη Εκκλησία, τα προβλήματα και τις προτεραιότητες της εν Ελλάδι Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, αλλά και για την πρόταση να προσκληθεί ο Πάπας να επισκεφθεί τη Σύρο μίλησε σε εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στην εφημερίδα «Κυκλαδική» της Νάξου και τον δημοσιογράφο Νικόδημο Λιανό, ο Ρωμαιοκαθολικός Αρχιεπίσκοπος Νάξου, Τήνου, Άνδρου και Μυκόνου Νικόλαος.


« …σήμερα ἡ Ἐκκλησία κατέχει τρία Α » !
 (…)
Η επιλογή του συγκεκριμένου Ποντίφικα μπορεί να βοηθήσει στην ακόμη μεγαλύτερη βελτίωση των σχέσεων ανάμεσα σε Καθολικούς και Ορθόδοξους;
Ναι, διότι πιστεύω πως για να βελτιωθούν οι σχέσεις  των δύο Αδελφών Εκκλησιών Καθολικής και Ορθοδόξου χρειάζεται η αρετή της ταπεινοσύνης και από τις δυο μεριές.
Σήμερα αυτή η αρετή είναι το ιδιαίτερο χάρισμα  του  Πάπα Φραγκίσκου. Την ίδια αυτή αρετή διαθέτει και ο Παναγιότατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος. Έχω μάλιστα προσωπική εμπειρία από επίσκεψή μου στο Φανάρι.


Εξ άλλου τι άλλο μπορεί να σημαίνει το γεγονός ότι, την ημέρα της Θείας Λειτουργίας που τέλεσε ο Πάπας Φραγκίσκος για την ανάληψη των καθηκόντων του, ήταν παρών για πρώτη φορά μετά το 1054 και ο  Οικουμενικός Πατριάρχης κ. κ. Βαρθολομαίος;
Είμαι λοιπόν βέβαιος ότι θα βελτιωθούν οι σχέσεις των δύο αδελφών Εκκλησιών Καθολικής και Ορθοδόξου. Δεν νομίζω πως είναι μόνο τυχαίο το γεγονός ότι σήμερα η Εκκλησία κατέχει  τρία Α. Τον Πάπα Φραγκίσκο τον Α, τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο τον Α και τον Αρχηγό της τον Ιησού Χριστό που είναι το Α και Ω. 

«νησί του Πάπα» ἡ Σύρος!
(…)
Πώς κρίνετε την πρόταση που κατατέθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο Σύρου να προσκληθεί στη Σύρο ο νέος Πάπας και τι σημαίνει αυτό για το νησί;
Τη βρίσκω να ικανοποιεί το συναίσθημα της μεγάλης πλειονότητας των κατοίκων της Σύρου.
Πιστεύω επίσης ότι ικανοποιεί και το συναίσθημα όλων των νησιών των Κυκλάδων όπου συμβιώνουν από αιώνες οι δύο Εκκλησίες Καθολική και Ορθόδοξη και αποτελούν υπόδειγμα προς μίμηση.
Ελπίζω η πρόσκληση, αν τελικά γίνει,  να μη σταλεί  προς τον αρχηγό του κρατιδίου του Βατικανού, αλλά στον Επίσκοπο και Πάπα Ρώμης. Αυτή είναι η πρώτη ιδιότητά του και αυτήν προβάλει από την πρώτη ημέρα της εκλογής του ο Πάπας Φραγκίσκος.
Θα μπορούσε να συνδυαστεί με την επίσημη πρόσκληση που του έχει γίνει από τον Υπουργό Εξωτερικών κ. Αβραμόπουλο να επισκεφθεί επισήμως την Ελλάδα. Να προβλεφθεί στο πρόγραμμα  και μία επίσκεψη στη Σύρο, όπως σκεπτόμαστε να κάνουμε κι εμείς για την Τήνο, ως Αρχιεπισκοπή και Μητρόπολη παντός Αιγαίου.


Δεν ξέρω, αν γνωρίζετε ότι, το νησί της Σύρου αποκαλείται και «νησί του Πάπα». Αυτό κάνει  την πρόταση και ελκυστική.
Βέβαια δεν είναι εύκολο μια τέτοια πρόταση, αν τελικά μετατραπεί σε επίσημη πρόσκληση, να ικανοποιηθεί στο άμεσο μέλλον. Καταλαβαίνετε πόσες χιλιάδες παρόμοιες προτάσεις ήδη θα έχουν γίνει και πόσες θα γίνουν ακόμη αυτές τις πρώτες ημέρες.
Καθώς όμως ο Πάπας Φραγκίσκος είναι τόσο απλός και ταπεινός, δεν ξέρω με ποια σειρά θα θελήσει να ικανοποιήσει τις πολλές προσκλήσεις για επίσκεψη. Δε θα μου έκανε εντύπωση αν ξεκινούσε από τις πιο απλές!
Για μένα η ολοκλήρωση των εργασιών της ριζικής ανακαίνισης του ιστορικού Καθεδρικού Ναού του Αγίου Γεωργίου στον οικισμό της Άνω Σύρου και τα προβλεπόμενα εγκαίνια μέσα στο 2014 θα μπορούσε να αποτελέσει μια όμορφη ευκαιρία να επισκεφτεί ο Πάπας Φραγκίσκος «το νησί του» και μαζί με τον Επίσκοπο της Σύρου Φραγκίσκο να εγκαινιάσουν τον ανακαινισμένο  Καθεδρικό Ναό. 
Αυτό σίγουρα  θα χαροποιήσει και το Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Σύρου κ. Δωρόθεο, ο οποίος έχει δώσει δείγματα χριστιανικής συνεργασίας με την Καθολική Εκκλησία.


Μια  τέτοια λοιπόν πρόταση δε μπορεί παρά όταν μετατραπεί από το Δήμο της Σύρου ή κάποιο άλλο Δήμο των Κυκλάδων σε πρόσκληση να μην είναι μόνο επιθυμητή αλλά γιατί όχι και εν καιρώ εφικτή!
Προσωπικά πιστεύω ότι ο Πάπας Φραγκίσκος θα εκπλήξει και θα καταπλήξει τη χριστιανοσύνη και την ανθρωπότητα γενικότερα. Τα πρώτα δείγματα ήδη τα είδαμε. Θα δούμε και  άλλα πολλά!»

(Ἀναδημοσιεύεται ἀπό τήν ἰστοσελίδα amen.gr. Τίτλος καί σύστημα τονισμοῦ παρέμειναν ὡς εἶχον. Προσετέθησαν οἱ ὑπότιπλοι, οἱ ἐπισημάνσεις τῶν ἐντόνων γραμμάτων καί οἱ ὑπογραμμίσεις στά παρατιθέμενα ἀποσπάσματα τοῦ κειμένου τῆς συνεντεύξεως.)

Δεν υπάρχουν σχόλια: