Translate

Δευτέρα 1 Απριλίου 2024

 Συνοδικό Συλλείτουργο στόν μεγαλύτερο Ἐνοριακό Ναό τῆς Γνησίας Ὀρθοδόξου Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος

 

Λαμπρός ὁ ἑορτασμός
τῆς μνήμης τοῦ Ἁγίου Γρηγορίου τοῦ Παλαμᾶ
στήν πρωτεύουσα τῆς Μακεδονίας
Θεσσαλονίκη

 


Σαββατοκύριακο στην Μακεδονία μας. Για τον εορτασμό της μνήμης του κατά την Θεολογία φωτιστού και διδασκάλου μας Αγίου Γρηγορίου Παλαμά, Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης του Θαυματουργού.

Εξαιρετική η τιμή να μας ορίσει εφέτος η Ιερά Σύνοδος ομιλητή τόσο κατά τον επίσημο εορτασμό της Κυριακής της Ορθοδοξίας στην Αθήνα, όσο και τον αντίστοιχο στην Θεσσαλονίκη, κατά τη σημερινή Β' Κυριακή των Νηστειών.

Κατάμεστος ο ευμεγέθης και περικαλλής ενοριακός Ναός του Αγίου Ιωάννου Χρυσοστόμου - Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά στην Πολίχνη (έργο ζωής του αειμνήστου Πρωθιερέως π. Ηλία Ζαμάνη και των συνεργατών του) από πιστούς, για το ιερό Συλλείτουργο των Συνοδικῶν Ιεραρχών και του Ι. Κλήρου της περιοχής που έλαβε χώρα εκεί για τον εορτασμό της μνήμης του συμπολιούχου της Θεσσαλονίκης Αγίου Γρηγορίου του Παλαμά.

Προεξήρχε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών & Πάσης Ελλάδος και Τοποτηρητής της Ι. Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης κ. κ. Στέφανος, συμπαραστατούμενος υπό των Σεβ. Μητροπολιτών Λαρίσης & Τυρνάβου κ. Ιγνατίου και Φθιώτιδος κ. Παντελεήμονος.

Μετά την Απόλυση, προσφέρθηκε κέρασμα από τους υπευθύνους της Ενορίας προς όλους τους πιστούς. Ακολούθησε στον κάτωθεν του Ιερού Ναού Αγ. Ιωάννου Χρυσοστόμου εξίσου ευμεγέθη Ναό της Αγίας Μαρίνης η πραγματοποίηση της Ομιλίας του Θεολόγου Δημητρίου Κάτσουρα, την οποία τίμησαν με την παρουσία και το προσεκτικό ενδιαφέρον τους οι Κληρικοί και οι πιστοί.

Το Θέμα της Ομιλίας: "Τα κριτήρια βάσει των οποίων είμεθα μέλη ή αλλότριοι της Εκκλησίας, κατά τον Άγιο Γρηγόριο τον Παλαμά". Προς όλους διανεμήθηκε επετειακό φυλλάδιο για την συμπλήρωση 100 ετών από την επιβολή της ημερολογιακής Καινοτομίας (1924-2024). Παρετέθη νηστίσιμη Τράπεζα από την Ενοριακή Επιτροπή στον Ι. Κλήρο και τον ομιλητή, όπου παρεκάθησαν και οι διακονούντες την Ενορία.

Εν συνεχεία, οι Κληρικοί μετά του ομιλητού μετέβησαν στον Ναό στο κέντρο της Θεσσαλονίκης όπου φυλάσσεται το άγιο και θαυματουργό σκήνωμα του Αγίου Γρηγορίου για προσκύνημα.

Η σημερινή ημέρα με όλα τα ανωτέρω έγιναν αφορμή πνευματικού ανεφοδιασμού των πιστών για τη συνέχιση του καλού αγώνος υπέρ της πατρώας ευσεβείας.

Πολλές ευχαριστίες και συγχαρητήρια για την άψογη διεξαγωγή του όλου εορτασμού στον Εφημέριο Παν/το Ιερομόναχο π. Φίλιππο, Αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, αλλά και στους σεβαστούς Πατέρες για την τιμή της παρουσίας τους: Παν/τους Ιερομονάχους π. Ανανία και π. Πρόδρομο, τους Αιδ/τους Πρεσβυτέρους π. Κωνσταντίνο και π. Δημήτριο και τον ευλαβ/το Ιεροδιάκονο π. Αγάθωνα.

Ακολουθεί σχετικό φωτογραφικό ρεπορτάζ.

Δ.Ι.Κ.

         ΦΩΤΟΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΟΡΤΑΣΜΟ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ ΤΟΥ
ΘΕΟΦΟΡΟΥ ΠΑΤΡΟΣ
ΑΓΙΟΥ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ ΤΟΥ ΠΑΛΑΜΑ
ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ   

(Β΄ ΚΥΡΙΑΚΗ ΝΗΣΤΕΙΩΝ 2024)






















Δεν υπάρχουν σχόλια: