Translate

Τρίτη 2 Φεβρουαρίου 2021

 Στώμεν καλώς! Στώμεν μετά φόβου Θεού και όχι ανθρώπων!

 

Στμεν καλς!
Στμεν μετά φόβου Θεο καί χι νθρώπων!



του Δημητρίου Κ. Αναγνώστου, Θεολόγου


Εχθές (1.2.2021) το βράδυ σε γνωστή τηλεοπτική εκπομπή μεγάλου τηλεοπτικού .σταθμού ήταν προσκεκλημένος ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας κ. .Νικόλαος Χαρδαλιάς. Ειπώθηκαν πολλά και διάφορα, εντός βεβαίως του πλαισίου που ορίζει το «πολιτικώς ορθόν». Με άλλα λόγια, όλα καλώς καμωμένα, όσον αφορά στην ενσκήψασα επιδημία και την αντιμετώπισή της από τους κρατικούς αρμοδίους και τους ειδικούς επιστήμονες.

Ο δημοσιογράφος, ο οποίος παρουσίαζε την εκπομπή και τον καλεσμένο του, μάλλον διολίσθησε, όπως ατυχώς συνηθίζεται σε ανάλογες περιπτώσεις αυτού του τύπου, στην «αγιογράφηση» του συνεντευξιαζομένου, κάτι που καθιστά κουραστικές και άνευ ουσιαστικού ενδιαφέροντος τέτοιες εκπομπές.

Ατυχώς, και ο ίδιος ο προσκεκλημένος συνήργησε εκουσίως στην ίδια κατεύθυνση, αυτοσυστηνόμενος και αυτοπροβαλλόμενος. Επιβεβαιώθηκε έτσι, για άλλη μία φορά, ότι τα περισσότερα πολιτικά πρόσωπα ενδιαφέρονται περισσότερο για την δημόσια εικόνα τους, παρά για την αλήθεια των πραγμάτων.

Δεν θα σχολιάσουμε στο σύντομο αυτό προειδοποιητικό άρθρο μας όλα όσα ειπώθηκαν στην εν λόγω συνέντευξη, εκτός από ένα και μόνο σημείο, το οποίο μάλλον επισφράγισε την όλη εκπομπή. Πρόκειται για την τελευταία ex cathedra «απόφανση» του κυρίου υφυπουργού περί του ερχομένου Πάσχα.

Λίγη ώρα, λοιπόν, πρίν ολοκληρωθεί η εκπομπή, μεταμεσονυκτίως, ο κ. Χαρδαλιάς απαντώντας σε σχετική ερώτηση του δημοσιογράφου, περί της πιθανής λήξεως των αυστηρών μέτρων και περιορισμών εξαιτίας της επιδημίας, ανέφερε ρητώς και κατηγορηματικώς ότι ούτε το ερχόμενο Πάσχα (2021) πρόκειται να το εορτάσουμε κανονικά.

Είναι, όμως, να απορεί κανείς: Βρισκόμαστε μόλις στο τέλος του πρώτου μηνός του έτους. Το Πάσχα εφέτος είναι στις αρχές του πέμπτου μηνός (2 Μαΐου). Ο κύριος υφυπουργός πώς γνωρίζει ήδη ποιά θα είναι τα επιδημιολογικά δεδομένα μετά από τρείς ολόκληρους μήνες, ποιά θα είναι η κατάσταση όσον αφορά στον εμβολιασμό των πολιτών, αλλά και ποιά θα είναι η σχετική πολιτική απόφαση, ώστε να θεωρεί και δηλώνει δημοσίως τι θα γίνει το Πάσχα; Προαποφασισμένο, σχεδιασμένο ή, μήπως,  επιδιωκόμενο είναι αυτό που προανήγγειλε;

Είναι προφανές ότι αυτό, ως επιστέγασμα της συνεντεύξεως του εν λόγω υφυπουργού, έδωσε το στίγμα και ενδεχομένως αυτό να αποτελούσε την επιδίωξη αυτής της παρουσιάσεως. Δηλαδή, να προετοιμάζεται ο λαός ότι, παρά τά μεσσιανικώς εξυμνηθέντα εμβόλια, τα κυκλοφορηθέντα φάρμακα, τα πρωτοφανή μέτρα των κρατικών αρχών επί ένα σχεδόν έτος και την συνεπακόλουθη τεράστια οικονομική καταστροφή, αλλά και την αφόρητη ψυχολογική καταπίεση και την κατατρομοκράτηση των πολιτών από τα ΜΜΕ, θα γίνει και πάλι θεατής στο ίδιο έργο!

Δεν θα ασχοληθούμε εδώ ούτε με την αμετροέπεια, ούτε με την προχειρότητα, ούτε με τους πειραματισμούς, ούτε με τις προκλητικές αντιφάσεις, ούτε με τις αψυχολόγητες αποφάσεις και ενέργειες αρμοδίων και ειδικών στην υπόθεση του κορωνοϊού.

Θα σταθούμε, όμως, σε ένα σημείο: Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί Έλληνες πολίτες, μετά τα όσα βιώσαμε, γνωρίσαμε και διαπιστώσαμε αυτή την περίοδο, δεν πρόκειται να ανεχθούμε ξανά κλειστές εκκλησίες κατά την περίοδο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής και ιδίως της Μεγάλης Εβδομάδος και του Αγίου Πάσχα.

Θα δεχθούμε, καταχρηστικώς ή μη δεν έχει ιδιαίτερη σημασία αυτή την περίοδο, την τήρηση λογικών προστατευτικών μέτρων, ώστε να μην εκμεταλλεύονται οι γνωστοί παράγοντες αφορμές για να εκτοξεύσουν τα βέλη τους κατά της Πίστεως. Τίποτε, όμως, άλλο και ουδέν πέραν αυτού!

Ας τα λάβουν αυτά σοβαρά υπ’  όψιν τους οι αρμόδιοι, διότι διαφορετικά θα βρεθούν πρό δυσάρεστων καταστάσεων και εκπλήξεων και θα έχουν αυτοί την ευθύνη. Αν οι άλλοι ευρωπαίοι πολίτες διαμαρτύρονται και εξεγείρονται για τα απαγορευτικά μέτρα γενικώς, εδώ στα Βαλκάνια και την Ορθόδοξη Ελλάδα δεν ανεχόμαστε μέτρα κατά της Πίστεως και της Εκκλησίας μας. Άλλωστε τα δεδομένα, πραγματικά και επιστημονικά, διέψευσαν πανηγυρικώς τα φληναφήματα στρατευμένων, προκατειλημμένων και ιδεοληπτικών, περί δήθεν μεταδόσεως ιών και μολύνσεων μέσω των Θείων Μυστηρίων.

Το ερχόμενο Πάσχα και τον Εσταυρωμένο θα προσκυνήσουμε, και τον Επιτάφιο θα λιτανεύσουμε και την Ανάσταση θα εορτάσουμε με Θείες Λειτουργίες και χαρμόσυνες κωδωνοκρουσίες. Τα υπόλοιπα παραδοσιακά ήθη και έθιμα, σεβαστά βεβαίως, αλλά δεν πρωτεύουν. Τα της Πίστεως όμως και της Εκκλησίας μας παραδεδομένα θα τηρηθούν χωρίς καμμία έκπτωση, υποχώρηση ή συμβιβασμό!

Όσοι, λοιπόν, πιστοί, στώμεν καλώς! Στώμεν μετά φόβου Θεού και όχι ανθρώπων!

Δεν υπάρχουν σχόλια: