Translate

Πέμπτη 18 Φεβρουαρίου 2021

ΤΟ "ΣΕΡΒΙΚΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΕΙΟ"

ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΝΕΟ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ.

ΕΞΕΛΕΓΗ Ο "ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΖΑΓΚΡΕΜΠ ΚΑΙ ΛΙΟΥΜΠΛΙΑΝΑΣ"

κ. ΠΟΡΦΥΡΙΟΣ (ΠΕΡΙΤΣ)


Επιβεβαιώνοντας τα προγνωστικά της εκκλησιαστικής δημοσιογραφίας εξελέγη σήμερα ως νέος Πατριάρχης των Σέρβων ("Πατριαρχείο Σερβίας") ο Μητροπολίτης Ζάγκρεμπ και Λιουμπλιάνας κ. Πορφύριος (Πέριτς).

Πρόκειται για πνευματικό τέκνο του Μητροπολίτου Μπάτσκας κ. Ειρηναίου (Μπούλοβιτς), ο οποίος, όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, είναι ο εκ νεότητος αυτού καθοδηγητής του. Ο κ. Πορφύριος υπήρξε τέλειος υποτακτικός του γνωστού Σέρβου κληρικού και Καθηγητού Πανεπιστημίου.

Υπήρξαμε συμφοιτητές, σε διαφορετικά πανεπιστημιακά έτη, με τον νέο Πατριάρχη, στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Βελιγραδίου. Είχαμε δε αμφότεροι ως Καθηγητή μας, στην ερμηνεία της Καινής Διαθήκης και τα Αρχαία Ελληνικά, τον Γέροντά του, τότε Ιερομόναχο και αργότερα Μητροπολίτη Μπάτσκας κ. Ειρηναίο.

Ο κ. Πορφύριος έκανε μεταπτυχιακές Θεολογικές σπουδές στό Πανεπιστήμιο Αθηνών, του οποίου αναγορεύτηκε και Διδάκτορας. Μιλάει την Ελληνική, την Αγγλική, τη Γερμανική και τη Ρωσσική γλώσσα. Αξίζει δε να αναφερθεί ότι, όταν ήταν ηγούμενος σε Μονή του Κόβιλ, ασχολήθηκε ιδιαίτερα με τη θεραπεία ασθενών από εθισμό και μάλιστα δημιούργησε θεραπευτική κοινότητα, η οποία αναγνωρίστηκε ως ένα από τα πιό επιτυχημένα προγράμματα για τη θεραπεία των τοξικομανών.

Προσωπικά τον ενθυμούμαι (έχουμε τρία χρόνια διαφορά ηλικίας) από εκείνα τα φοιτητικά μας χρόνια ως πρόσχαρο νέο, απλό, σοβαρό, ευχάριστο και φίλο των Ελλήνων.

Δυστυχώς, κατά καιρούς έχω πληροφορηθεί και γιά τον ίδιο, όπως και για τον Γέροντά του, περί ενεργειών και πρωτοβουλιών τους, εκτός της γνωστής εκκλησιολογικής τους ταυτότητος, οι οποίες απάδουν στη μακρά ορθόδοξη παράδοση του μαρτυρικού Σερβικού λαού.

Μία μάλιστα εξ αυτών έχει "στιγματίσει" το παρελθόν του νέου Πατριάρχου και ευχόμαστε να μη σηματοδοτεί σημειολογικά και τη νέα του πορεία. Πρόκειται για την αδικαιολόγητη και δυσεβή κίνησή του να ασπαστεί, "μητροπολίτης" ων και σε κάποια εκδήλωση όπου συνευρέθησαν (το 2016), το χέρι του αιρετικού Πάπα!

Ως παλαιός συμφοιτητής του νέου Πατριάρχου, του ευχόμαστε υγεία και κυρίως επιστροφή στην ευθεία οδό των Αγίων Πατέρων. Αν μη τι άλλο, ενωτιζόμενος τα όσα περί της συγχρόνου αποστασίας και του Οικουμενισμού είχε εύστοχα επισημάνει ο πνευματικός πατέρας του Γέροντός του, σπουδαίος Θεολόγος και Καθηγητής Δογματικής της Σχολής μας, Γέρων Ιουστίνος Πόποβιτς (+1979).  

 

Δημ. Ἰ. Κάτσουρας


Υ. Γ. Το πρώτο σημάδι του προσανατολισμού της "πατριαρχείας" του κ. Πορφυρίου αναμένεται να δοθεί με την εκδήλωση της τοποθετήσεώς του στο λεγόμενο Ουκρανικό ζήτημα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: