Translate

Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021

 Πυκνώνουν οἱ τάξεις τοῦ ὀρθοδόξου Κλήρου


ΧΑΡΑΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ
ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΠΡΟ ΜΑΣ



Και πύλαι Άδου ου κατισχύσουσιν αυτής! Το είπε ο Δομήτωρ της Εκκλησίας, ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Επαληθεύτηκε, το πρώτον, με την κάθοδό Του στον Άδη και επιβεβαιώνεται έκτοτε διαρκώς έναντι πάσης επιβουλής, ορατής και αοράτου, κατά του Σώματός Του, που είναι η Εκκλησία. 

Χαράς ευαγγέλια, λοιπόν, από τη νήσο των Αγίων, την μαρτυρική Κύπρο, με τη χειροτονία ενός ακόμη νέου  Κληρικού στην Αυτοκέφαλη Ορθόδοξη Εκκλησία (Πατρώων Παραδόσεων) Κύπρου.

Πρόκειται για την εις Πρεσβύτερον χειροτονία του ευλαβεστάτου Διακόνου π. Μάριου (Σιήκκη) τελεσθείσα υπό του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κιτίου κ. κ. Σεβαστιανού, εχθές και στον πανηγυρίζοντα Ι. Ναό Αγίων Τριών Ιεραρχών στους Τρούλλους (Επαρχία Λάρνακος), χοροστατούντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Κύπρου κ. κ. Επιφανίου.

Ο νέος Πρεσβύτερος π. Μάριος είναι έγγαμος και πατέρας 10 τέκνων!

Διπλή χαρά για εμάς, διότι ο νεοχειροτονηθείς είναι και φίλος-αδελφός αλλά και σύντεκνός μας, αφού έχουμε αναδεχθεί από το Άγιο Βάπτισμα το 9ο τέκνο του, τον μικρό Επιφάνιο.

Χαρά, όμως, είναι και για κάθε ορθόδοξο, όπου γης, η οποία (χαρά) αρχικά προέρχεται από μόνη τη θέα των στιγμιοτύπων της ιεράς τελετής, όπου διακρίνονται πρόσωπα Ορθοδόξων Κληρικών και λαϊκών λατρευόντων τον αληθινό Τριαδικό Θεό εν Εκκλησία, όπως προβλέπει η Πίστη και η ακαινοτόμητη Παράδοση της Ορθοδοξίας. Δόξα τω Θεώ, πάντων ένεκα!

Τα ανωτέρω αποτέλεσαν ανάρτηση σέ κάποια μέσα κοινωνικής δικτυώσεως και έγιναν ενθουσιωδώς δεκτά, ως χαροποιά νέα, από πολλούς πιστούς ανά την Ελλάδα και την Κύπρο.

Ωστόσο υπήρξαν και κάποια ευγενή μέν, ενδεικτικά ανησυχίας δε, σχόλια εκ μέρους νεοημερολογιτών, οι οποίοι φαίνεται ότι εξεπλάγησαν από τις ειδήσεις και τις εικόνες της κατα Θεόν προοόδου και αυξήσεως της κατά Κύπρον γνησίας Ορθοδόξου Εκκλησίας.

Εν αμηχανία δε ευρισκόμενοι, αισθάνθηκαν την ανάγκη να εκφράσουν τις επιφυλάξεις και αντιρρήσεις τους επικαλούμενοι, ατυχώς, "θαύματα" και νέους "αγίους". Αν και δόθηκαν εκεί, συν Θεώ, οι πρώτες κατάλληλες, στο πλαίσιο μιας εξ αποστάσεως επικοινωνίας, απαντήσεις, παραθέτουμε εδώ την σημειολογικής αξίας απάντηση που έδωσε σε ανάλογες, τηρουμένων των αναλογιών, ενστάσεις, αιτιάσεις  και αντιρρήσεις ο μέγας Άγιος της Ορθοδόξου Εκκλησίας Μάξιμος ο Ομολογητής.

                                                                                        Δ.Ι.Κ.


Η ΟΜΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΜΑΞΙΜΟΥ,

ΚΑΙ Η ΙΔΙΚΗ ΜΑΣ, ΣΥΝ ΘΕΩ,

ΜΕΧΡΙΣ ΕΣΧΑΤΩΝ


H απάντηση, λοιπόν, που έδωσε ο άγιος Μάξιμος σε εκείνους που τον ανακρίνανε, επειδή δεν κοινωνούσε με καμία απο τις "επίσημες" εκκλησίες, υπήρξε η εξής :

"Και λέγουσιν αυτώ· «Συ μόνος σώζη, και πάντες απόλλυνται;»

(Δηλαδή: Μόνον εσύ θά σωθείς και όλοι οι άλλοι θα χαθούν;) 

Και είπεν· «Ουδένα κατέκριναν οι τρεις παίδες μη προσκυνήσαντες τη εικόνι, πάντων ανθρώπων προσκυνούντων. Ου γαρ εσκόπουν τα των άλλων, αλλ’ εσκόπουν όπως αν αυτοί μη εκπέσωσι της αληθούς ευσεβείας. Ούτω και Δανιήλ βληθείς εις τον λάκκον των λεόντων, ου κατέκρινε τινα των μη προσευξαμένων τω Θεώ κατά το θέσπισμα Δαρείου, αλλά το ίδιον εσκόπησε· και είλετο αποθανείν, και μη παραπεσείν τω Θεώ, και υπό της ιδίας μαστιγωθήναι συνειδήσεως, επί τη παραβάσει των φύσει νομίμων. Καμοί ουν μη δω ο Θεός κατακρίναι τινα, ή ειπείν, ότι εγώ μόνος σώζομαι. Αιρούμαι δε αποθανείν, ή θρόησιν έχειν κατά το συνειδός, ότι περί την εις Θεόν πίστιν παρεσφάλην καθ’ οιονδήποτε τρόπον.» (P.G. 90,121)

(Δηλαδή: Κανέναν δεν κατέκριναν οι Τρείς Παίδες που δεν προσκύνησαν ως Θεό την εικόνα του βασιλέως, ενώ την προσκυνούσαν όλοι οι άνθρωποι, διότι δεν πρόσεχαν τι έκαναν οι άλλοι, αλλά φρόντιζαν πώς αυτοί οι ίδιοι - οι Τρείς Παίδες, δηλαδή - δεν θα ξεπέσουν από την αληθινή ευσέβεια. Έτσι και ο Δανιήλ όταν ρίχτηκε στον λάκκο των λεόντων, δεν κατέκρινε κάποιον από αυτούς που δεν προσευχήθηκαν στο Θεό, σύμφωνα με την διαταγή του Δαρείου, αλλά κοίταγε τι θα πράξει ο ίδιος, πώς δηλαδή, ο ίδιος, δεν θα παραβεί το Θέλημα του Θεού. Και προτίμησε να πεθάνει παρά να αμαρτήσει ενώπιον του Θεού και και να μαστιγώνεται από τη δική του συνείδηση εξ αιτίας της παράβασης των φύσει νομίμων. Και μένα, λοιπόν να μην επιτρέψει ο Θεός να κατακρίνω οποιονδήποτε ή να πω ότι εγώ μόνος σώζομαι. Προτιμώ δε να πεθάνω παρά να έχω ταραχή στη συνείδηση ότι έσφαλα γύρω από την Πίστη - την προς τον Θεό - κατά οποιονδήποτε τρόπο.)


ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙ
ΤΟΥ Ι.Ν. ΑΓ. ΤΡΙΩΝ ΙΕΡΑΡΧΩΝ ΤΡΟΥΛΛΩΝ
 ΚΑΙ ΤΗΝ ΕΙΣ ΠΡΕΣΒΥΤΕΡΟΝ ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ
 ΤΟΥ ΠΑΤΡΟΣ ΜΑΡΙΟΥ (ΣΙΗΚΚΗ)











[Ενημερωτική Σημείωση:

Οι Τρούλλοι είναι κοινότητα της επαρχίας Λάρνακος στην Κύπρο. Είναι ένα από τέσσερα χωριά που είναι εντός της πράσινης γραμμής ή νεκρής ζώνης, δηλαδή την αποστρατικοποιημένη ζώνη μεταξύ των κατεχόμενων και των ελεύθερων περιοχών της Κύπρου που ελέγχεται από τα Ηνωμένα Έθνη.]


Δεν υπάρχουν σχόλια: